Επιστήμονες λένε ότι έχουν σχεδιάσει ένα χάπι-κέλυφος που θυμίζει ζελέ και το οποίο φουσκώνει στο μέγεθος μπάλας πινγκ-πονγκ, όταν φτάνει στο στομάχι. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση κάποιου όγκου ή έλκους.

Η μαλακή συσκευή είναι εμπνευσμένη από τα puffer fish, τα ψάρια που φουσκώνουν γρήγορα σαν μπαλόνι, όταν  νιώθουν ότι απειλούνται.

Η ερευνητική ομάδα του περίφημου MIT που βρίσκεται πίσω από το χάπι αναφέρει ότι μπορεί να διατηρηθεί για έναν μήνα. Το χάπι έχει δοκιμαστεί σε χοίρους, αλλά όχι ακόμη στον άνθρωπο.

Είναι κατασκευασμένο από δύο τύπους υδρογέλης – ένα εσωτερικό στρώμα απορροφητικών σωματιδίων και μια εξωτερική προστατευτική μεμβράνη. Αυτό δίνει στο χάπι την υφή και τις ιδιότητες ενός ζελέ, βοηθώντας το να επεκταθεί γρήγορα στο στομάχι, αλλά και να σταματήσει εκεί αφού φουσκώσει, χωρίς να αποβληθεί μέσω του εντέρου.

Το φουσκωμένο χάπι θα μπορούσε να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή, αρκεί να ασθενής να πιει ένα διάλυμα ασβεστίου, το οποίο το κάνει να συρρικνώνεται γρήγορα στο αρχικό του μέγεθος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές έβαλαν το χάπι σε διαλύματα νερού που μοιάζουν με τα γαστρικά υγρά του στομάχου και διαπίστωσαν ότι φουσκώνει 100 φορές από το αρχικό του μέγεθος σε 15 λεπτά. Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι ήταν αρκετά ισχυρό για να επιβιώσει από τις τακτικές συσπάσεις του στομάχου.

Οι ερευνητές λένε ότι το χάπι-κέλυφος είναι πιο μαλακό και διαρκεί περισσότερο από τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες συχνά κατασκευάζονται από σκληρό πλαστικό ή μέταλλο.

Όταν αισθητήρες μέσα σε τέτοια χάπια δόθηκαν σε χοίρους -που έχουν πολύ παρόμοιο στομάχι και έντερο με τον άνθρωπο- η ομάδα ήταν σε θέση να παρακολουθεί τις καθημερινές δραστηριότητες των ζώων για έως και 30 ημέρες.

«Το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο χάπι, το οποίο μόλις καταπίνεται, θα παραμένει στο στομάχι και θα παρακολουθεί την υγεία του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, έναν μήνα, ας πούμε», λέει ο Xuanhe Zhao, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής στο MIT.

Οι ερευνητές, των οποίων η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, προβλέπουν να τοποθετηθούν διάφοροι αισθητήρες μέσα στα χάπια και να τοποθετούνται με αυτόν τον τρόπο στο στομάχι. Αυτοί οι αισθητήρες θα μπορούσαν να παρακολουθούν ενδείξεις βακτηρίων και ιών.

Μακροπρόθεσμα και με μικροσκοπικές κάμερες μέσα τους, τα χάπια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν την εξέλιξη όγκων ή ελκών για αρκετές εβδομάδες, ανέφερε η ερευνητική ομάδα. Ο καθηγητής Zhao είπε επίσης ότι το χάπι θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στο γαστρικό μπαλόνι, το οποίο εισάγεται στο στομάχι για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.