Οι καρκίνοι που συνδέονται με την παχυσαρκία αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό στους νεότερους, από ό,τι σε παλαιότερες γενιές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο.

Η Ένωση δήλωσε ότι η απότομη άνοδος της παχυσαρκίας τα τελευταία 40 χρόνια μπορεί να έχει αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις νεότερες γενιές και προειδοποίησε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να ανακόψει την πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Εκατομμύρια ιατρικά αρχεία από το 1995 έως το 2014 μπήκαν στο μικροσκόπιο για τις ανάγκες της έρευνα που έκανε η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Public Health. Τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι ορισμένες μορφές καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά των έξι από τους 12 καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία (παχέος εντέρου, ουροποιητικού, νεφρού, παγκρέατος και πολλαπλό μυέλωμα) αυξήθηκαν, ιδίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών:  η αύξηση γινόταν μάλιστα μεγαλύτερη στους νεότερους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονταν στα 20 και στα 30 τους. Κάποιοι από αυτούς τους καρκίνους αυξήθηκαν και σε άτομα άνω των 50 ετών, αλλά η αύξηση δεν ήταν τόσο απότομη.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η τάση μπορεί να οφείλεται στην ταχεία άνοδο της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες με τις «νεότερες γενιές παγκοσμίως να βιώνουν μεγαλύτερη έκθεση στους κινδύνους του επιπλέον βάρους και από πιο νωρίς».

Ο Δρ Ahmedin Jemal, από την Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν μια πρόσφατη αλλαγή που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για την αύξηση των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία». Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί αυξήθηκαν τα ποσοστά μόνο των μισών από τους 12 καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η Δρ Brenda Birmann, δήλωσε στο Lancet Public Health ότι είναι δυνατό να διαδραματίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες κινδύνου εκτός από την παχυσαρκία και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη περαιτέρω στενής επιδημιολογικής παρακολούθησης των τάσεων εμφάνισης καρκίνου στους νεότερους ενήλικες», ανέφερε.

Πώς η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο;
Το πρόσθετο σωματικό λίπος δεν κάθεται απλά στο σώμα χωρίς να κάνει τίποτα: Τα λιπώδη κύτταρα βοηθούν στην αποθήκευση ενέργειας, αλλά μπορούν επίσης να στέλνουν χημικά σήματα σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτά τα σήματα μπορεί να λένε τα κύτταρα να διαχωρίζονται πιο γρήγορα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Με άλλα λόγια:

-Τα λιπώδη κύτταρα παράγουν επιπλέον ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες

– Οι αυξητικοί παράγοντες και οι ορμόνες λένε στα κύτταρα να διαιρούνται πιο γρήγορα

– Αυτό αυξάνει την πιθανότητα παραγωγής καρκινικών κυττάρων που μπορεί να συνεχίσουν να διαιρούνται και να δημιουργήσουν όγκο