Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα μωρά κοιμούνται ευκολότερα όταν τα κουνάμε, όμως τώρα μια μελέτη δείχνει ότι το κούνημα βοηθά και τους ενήλικες να κοιμούνται καλύτερα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης δημιούργησαν ένα ειδικό κρεβάτι το οποίο κουνιόταν απαλά όλη τη νύχτα, ακριβώς όπως μια παιδική κούνια. Το πρωτότυπο κρεβάτι δοκίμασαν 18 νέοι ενήλικες και διαπιστώθηκε ότι ξυπνούσαν λιγότερες φορές και ότι κοιμήθηκαν πιο βαθιά από ό,τι σε ένα κανονικό κρεβάτι.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ήπια κίνηση οδήγησε σε μεγαλύτερη περίοδο αργών εγκεφαλικών κυμάτων που προκάλεσαν βαθύ ύπνο και βελτίωσαν τη μνήμη των συμμετεχόντων.

Οι εθελοντές πέρασαν τρεις νύχτες σε ένα εργαστήριο ύπνου στη Γενεύη: μία για να συνηθίσουν να κοιμούνται εκεί, μία για να κοιμηθούν στο ειδικό κρεβάτι-κούνια και μία στο ίδιο κρεβάτι, αλλά χωρίς να κινείται. Ηλεκτρόδια κατέγραψαν τα εγκεφαλικά τους κύματα και διαπιστώθηκε ότι η περίοδος του βαθύ ύπνου επεκτάθηκε με το κούνημα.

Η Laurence Bayer, επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, επεσήμανε ότι η κίνηση ήταν αρκετά αργή, ώστε να μην προκαλέσει ναυτία: «Μια αιώρα δεν θα μπορούσε να είναι τόσο αποτελεσματική, αν και οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν μια αίσθηση χαλάρωσης, όταν κουνιούνται σε μια αιώρα», είπε. «Στη μελέτη μας δοκιμάσαμε την επίδραση της ταλάντευσης μόνο σε μία νύχτα, έτσι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν τα αποτελέσματα θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και αν οι συμμετέχοντες συνέχιζαν να κοιμούνται έτσι σε βάθος χρόνου».

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι ενήλικες είχαν καλύτερη μνήμη το πρωί, αν κοιμούνταν στο κουνιστό κρεβάτι.

Ο Aurore Perrault, ένας άλλος ερευνητής της Σχολής, δήλωσε: «Για να εξετάσουμε αν η ταλάντευση επηρέασε και τη μνήμη, υποβάλαμε τους συμμετέχοντες μας σε τεστ μνήμης: έπρεπε να μάθουν ζευγάρια τυχαίων λέξεων το βράδυ και να τα θυμούνται το πρωί, όταν ξυπνούσαν» είπε. «Και εδώ, η ταλάντευση αποδείχθηκε ευεργετική: τα αποτελέσματα των τεστ ήταν πολύ καλύτερα μετά από μια νύχτα στο κρεβάτι που κουνιόταν».

Μια παράλληλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, εξέτασε την επίδραση που είχε η ήπια ταλάντευση των κλωβών ποντικιών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Διαπίστωσε ότι το κούνημα μείωσε τον χρόνο που χρειάζονταν για να κοιμηθούν και αύξησε τη διάρκεια του ύπνου τους. Ωστόσο, δεν φάνηκε να βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου τους, όπως συνέβη στους ανθρώπους.