Μια γυναίκα βουλευτής στην Τανζανία ζήτησε να ελεγχθούν οι άνδρες συνάδελφοί της  στο κοινοβούλιο για το αν έχουν υποβληθεί σε… περιτομή! Η Jackline Ngonyani είπε ότι όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν κάνει περιτομή θα πρέπει να υποβληθούν στη διαδικασία, καθώς είναι γνωστό ότι η επέμβαση στο ανδρικό μόριο μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV.

Η κ. Ngonyani διατύπωσε τα σχόλιά της κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της διάδοσης του ιού HIV στη χώρα. Η πρότασή της υποστηρίχθηκε από τον βουλευτή Joseph Selasini, αν και η πρότασή της δίχασε τις απόψεις των συναδέλφων της. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Joseph Kasheku αντιτάχθηκε στην πρόταση της βουλευτή Ngonyani, χαρακτηρίζοντάς την ως άστοχη και επεμβατική.

Ο ΗIV θεωρείται σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία στην Τανζανία, καθώς περίπου το 5% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας πιστεύεται ότι έχει μολυνθεί από τον ιό, αποτελώντας έτσι το 13ο υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης πληθυσμού χώρας στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016. Στην Τανζανία, περίπου το 70% του ανδρικού πληθυσμού έχει κάνει περιτομή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο των ετεροφυλόφιλων ανδρών να κολλήσουν τον ιό HIV κατά περίπου 60%.

Η πρότασή της ίσως ακούγεται εξαιρετικά ριζοσπαστική για εμάς, όμως δεν είναι και εντελώς πρωτάκουστη. Πολλές αφρικανικές χώρες που καταπολεμούν την επιδημία του HIV έχουν ξεκινήσει εκστρατείες για να ενθαρρύνουν τους άνδρες να υποβληθούν στη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας από το πέος.

Στη γειτονική Κένυα, για παράδειγμα, μερικοί κορυφαίοι πολιτικοί υποβλήθηκαν οικειοθελώς στη διαδικασία το 2008, για να ενθαρρύνουν τους άνδρες συμπατριώτες τους να κάνουν το ίδιο.

Βέβαια, από το να το κάνουν οικειοθελώς για να δώσουν το καλό παράδειγμα μέχρι το να υποβάλλονται σε ελέγχουν για το αν έχουν κάνει περιτομή και να τους επιβάλλεται να κάνουν, σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί στην επέμβαση, υπάρχει κάποια απόσταση…