O αριθμός των επαγγελματιών που εκπαιδεύονται ώστε να συνταγογραφούν κοινωνικές δραστηριότητες, όπως ομάδες άσκησης και μαθήματα τέχνης σε ασθενείς που δεν χρειάζονται χάπια, πρόκειται να αυξηθεί, σύμφωνα με τα σχέδια του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS).

Στόχος τους να υποστηρίξουν τους γενικούς ιατρούς και να μειώσουν το φόρτο εργασίας τους. Ο ρόλος του «link worker», όπως είναι στα αγγλικά ο τίτλος,  είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να βρουν κατάλληλες δραστηριότητες μέσα στην κοινότητά τους, για να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους.

Το NHS αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.000 link workers θα προσληφθούν μέχρι το 2020-21. Μακροπρόθεσμα, αποσκοπεί οι νέοι επαγγελματίες υγείας να χειρίζονται περίπου 900.000 ραντεβού ασθενών ετησίως.

Θεωρείται ότι ένας σημαντικός αριθμός ραντεβού σε γενικούς ιατρούς του NHS δεν σχετίζονται άμεσα με  ιατρικές παθήσεις. Αντ’ αυτού, πολλοί ασθενείς απλώς ανησυχούν για κάτι ή είναι μόνοι ή χρειάζονται υποστήριξη για τη διαχείριση μιας μακροχρόνιας πάθησης. Μερικοί απλά χρειάζονται ενθάρρυνση, για να συμμετάσχουν σε μια ομάδα άσκησης και να χάσουν βάρος.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Arif Qureshi, 51 ετών, διαγνώστηκε με προδιαβήτη. Ήξερε ότι έπρεπε να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του, γι ‘αυτό ένας link worker τον παρέπεμψε σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που δημιούργησε το Ίδρυμα της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ. Λέει ότι ήταν μια αποκάλυψη, καθώς τον βοήθησε να χάσει περίπου 15 κιλά σε τέσσερις μήνες.

«Ήταν μεγάλο πράγμα για μένα», λέει. «Είμαι πιο ενεργητικός τώρα, πιο αισιόδοξος και οι άνθρωποι έρχονται σε μένα για συμβουλές για την υγιεινή ζωή. Έχω κερδίσει μια νέα ζωή από την άσκηση». Ωστόσο, λέει ότι δεν θα συμμετείχε στην ποδοσφαιρική ομάδα, αν δεν είχε «πιεστεί» από το NHS και τον link worker του, ο οποίος διατηρεί επαφή και αξιολογεί τακτικά την πρόοδό του.

Οι link workers αποτελούν μέρος των σχεδίων του NHS για την εξατομίκευση της περίθαλψης των ασθενών, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της ψυχικής και σωματικής υγείας τους.

Ο James Sanderson, διευθυντής της εξατομικευμένης φροντίδας της NHS England, δήλωσε ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα έως το 2024: «Η κοινωνική συνταγογράφηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο του ολοκληρωμένου μοντέλου εξατομικευμένης περίθαλψης του NHS και υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων υγείας και ευημερίας για τους ανθρώπους, όπως η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η συναισθηματική ευεξία», ανέφερε. «Τα συστήματα κοινωνικής συνταγογράφησης οδηγούν σε σημαντική μείωση της χρήσης των υπηρεσιών του NHS, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε γενικούς ιατρούς».