Σάλος ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες, όταν ο αμερικανός παρουσιαστής ειδήσεων του δικτύου Fox, Peter Hegseth, δήλωσε ότι δεν είχε πλύνει τα χέρια του για δέκα χρόνια, καθώς πιστεύει ότι τα μικρόβια δεν υπάρχουν! Έκτοτε, ανασκεύασε τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι αστειεύεται, όμως φανταζόμαστε ότι δεν θα υπάρχουν πολλοί που θα έχουν διάθεση να του σφίξουν το χέρι, παρόλα αυτά.

Όμως τι θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα χέρι που όντως δεν έχει πλυθεί για μια δεκαετία; «Τα χέρια είναι ο σημαντικότερος φορέας των μολυσματικών ασθενειών», λέει η καθηγήτρια Val Curtis της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος αναφέρει τη σαλμονέλα, τον Ε coli και νοροϊούς ως μερικά από τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα χέρια μας.

«Εάν ο τύπος αυτός πηγαίνει στην τουαλέτα και αγγίζει οποιοδήποτε μέρος του σώματός του και στη συνέχεια δεν πλένει τα χέρια του», λέει η Curtis, «κάθε μικρόβιο που προκαλεί ασθένεια που έχει θα μεταφερθεί στις επιφάνειες που αγγίζει στη συνέχεια». Αυτές οι επιφάνειες μπορεί να είναι το πόμολο της πόρτας, κάποιο γραφείο ή το χέρι άλλων ανθρώπων, με τους οποίους κάνει χειραψία.

Βεβαίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν πιστεύει ότι τα χέρια είναι αυτοκαθαριζόμενα: Έχει επενδύσει πάρα πολύ στην υγιεινή των χεριών, υποστηρίζοντας μια παγκόσμια ημέρα για το πλύσιμο των χεριών (15 Οκτωβρίου) και πολλές εκστρατείες που στοχεύουν στο να μάθουν οι άνθρωποι ότι το πλύσιμο των χεριών είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Η Δρ Lisa Ackerley, μέλος της Βασιλικής Ένωσης για τη Δημόσια Υγιεινή, δεν έχει καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές για το πόσες φορές θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας. «Πλένετέ τα, όταν χρειάζεται», λέει. Δηλαδή, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, πριν από την προετοιμασία του φαγητού, προτού φάτε τρώτε ακόμη ένα σνακ και όταν επιστρέφετε από τη δουλειά ή μια έξοδο, για να διατηρήσετε το σπίτι σας χωρίς μικρόβια. Επίσης, η Ackerley δίνει μια συμβουλή για τις κοινωνικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μπουφέ: η ίδια κάνει χειραψίες με το δεξί και τρώει με το αριστερό της χέρι.

«Είναι αντικοινωνικό να μην πλένεις τα χέρια σου», προσθέτει η Curtis. «Υποβάλλεις άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο να αρρωστήσουν. Δεν είναι εθιμοτυπικό ζήτημα – είναι ζήτημα ηθικής και υγιεινής».