Μια ύπουλη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια, διαβήτη και σοβαρή αρθρίτιδα μπορεί να είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα.
Η αιμοχρωμάτωση είναι μια γενετική διαταραχή που αναγκάζει το σώμα να απορροφά πολύ σίδηρο από τα τρόφιμα απ’ ότι είναι κανονικό και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η αιμοχρωμάτωση συνδέεται με ένα ελαττωματικό γονίδιο που μεταδίδεται από τους δύο γονείς στο παιδί τους.
Έως τώρα θεωρούνταν ότι επηρεάζει σοβαρά περίπου έναν στους 100 φορείς, αλλά η έρευνα του Πανεπιστημίου του Έξετερ υποστηρίζει ότι η πάθηση μπορεί να επηρεάζει έως και 20 φορές περισσότερα άτομα από ό,τι υποστήριζαν στοιχεία από προηγούμενες έρευνες: Το πραγματικό επίπεδο θα μπορούσε να είναι πλησιέστερο σε ένα στα 10 άτομα μεταξύ των γυναικών και ένα στα πέντε για τους άνδρες.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής David Melzer, δήλωσε ότι εξεπλάγην με τα ευρήματα: «Είδαμε ότι η κληρονομική αιμοχρωμάτωση είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο κοινή και μόνιμη πάθηση μεταξύ των ηλικιωμένων», είπε. Δήλωσε επίσης ότι η αιμοχρωμάτωση είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί αρκετά νωρίς, αλλά ότι είναι «δύσκολο να εντοπιστεί. Υπάρχει η τάση να γίνεται διάγνωση καθυστερημένα, όταν εμφανίζονται πολλές βλάβες στον οργανισμό και τότε η θεραπεία είναι μερικώς επιτυχής».
Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά ασθένειας και θανάτου μεταξύ αυτών με και χωρίς τις συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις. Ανέλυσαν δεδομένα για 2.890 άτομα που είχαν μεταλλάξεις, οι οποίοι ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για επτά χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα νοσοκομειακά αρχεία για τον εντοπισμό διαγνωσμένων παθήσεων και θανάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η αιμοχρωμάτωση είναι μια πάθηση που οδηγεί στη συσσώρευση σιδήρου στα όργανα του σώματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αρθρίτιδα, δερματικά προβλήματα και ζητήματα σεξουαλικής υγείας – αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και κίρρωση του ήπατος.
Η θεραπεία είναι σχετικά απλή και αποτελείται από θεραπευτική φλεβοτομή – καθώς ο οργανισμός δημιουργεί περισσότερο αίμα για να αντικαταστήσει αυτό που απομακρύνεται, καταναλώνει το υπερβολικά αποθηκευμένο σίδηρο.