Τι είναι καλύτερο, να πίνουμε μπίρα πριν από το κρασί ή κρασί πριν από την μπίρα; Όποια και αν είναι η σειρά, αν το παρακάνετε θα νιώσετε εξίσου άσχημα την επόμενη μέρα. Αυτό, τουλάχιστον, απέδειξαν πρόσφατα επιστήμονες  – ότι η σειρά των ποτών που καταναλώνει κάποιος δεν έχει καμία επίδραση στο hangover του.

Κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, βρετανοί και γερμανοί ερευνητές παρείχαν σε 90 εθελοντές μπίρα και κρασί για να διαπιστώσουν αν τα hangover επιδεινώνονται από τη σειρά με την οποία καταναλώνονται τα ποτά.

«Η λαϊκή σοφία λέει ότι πρέπει να πίνουμε πρώτα τη μπίρα και μετά το κρασί για να αποφύγουμε το hangover την επόμενη μέρα», δήλωσε ο Kai Hensel, ανώτερος κλινικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. «Σκεφτήκαμε ότι ίσως υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, οπότε προσπαθήσαμε να το δοκιμάσουμε».

Οι εθελοντές, ηλικίας 19 έως 40 ετών, έλαβαν τυποποιημένο γεύμα προσαρμοσμένο στις ενεργειακές ανάγκες τους και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ήπιαν περίπου δυόμισι ποτήρια μεγάλα ποτήρια μπίρας, ακολουθούμενα από τέσσερα ποτήρια λευκού κρασιού. Η δεύτερη ομάδα ήπιε τα ίδια ποτά αλλά με αντίστροφη σειρά. Η τρίτη ομάδα ήπιε μόνο μπίρα ή κρασί, μέχρι να φτάσουν στην ίδια συγκέντρωση αλκοόλης στην αναπνοή. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν το ίδιο επίπεδο αλκοόλ στον οργανισμό τους.

Οι ερευνητές εξέταζαν τους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, οι οποίοι τους έλεγαν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν. Προτού πέσουν για ύπνο, ο καθένας ήπιε νερό ανάλογα με το σωματικό βάρος τους. Μετά από μια νύχτα υπό ιατρική επίβλεψη, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τo hangover τους και βαθμολόγησαν πόσο άσχημο ήταν, με βάση παραμέτρους όπως δίψα, κόπωση, πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, πόνος στο στομάχι, ταχυκαρδία και απώλεια όρεξη.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι εθελοντές επέστρεψαν και έκαναν την ίδια διαδικασία, αλλά αντίστροφα – όσοι είχαν πιει πρώτα μπίρα, τώρα ήπιαν κρασί και το ανάποδα. Όσοι ήταν στην ομάδα ελέγχου επίσης άλλαξαν ποτό (όσο είχαν πιει μπίρα, ήπιαν κρασί και το ανάποδο).

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν ότι η σειρά που καταναλώθηκαν τα ποτά δεν είχαν καμία επίδραση στην ένταση του hangover.

«Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού είναι πιθανό να οδηγήσει σε hangover», δήλωσε ο Jöran Köchling, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Witten / Herdecke στη Γερμανία. «Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να προβλέψετε πόσο άθλια θα αισθανθείτε την επόμενη μέρα είναι από το πόσο μεθυσμένος αισθάνεστε και από το αν κάνατε εμετό».