Εάν παρατηρήσετε ένα κυκλικό εξάνθημα σε σχήμα στόχου (ένα κόκκινο κέντρο, το οποίο σταδιακά εξαπλώνεται περιφερειακά, ενώ το κέντρο γίνεται πιο ανοικτό), μην περιμένετε να σας περάσει: πηγαίνετε κατευθείαν στον γιατρό σας, επειδή κατά πάσα πιθανότητα έχετε βορρελίωση ή νόσο του Lyme.

Η νόσος του Lyme εξαπλώνεται με τσίμπημα από τσιμπούρι και μπορεί να εξουθενωτική. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να το διαγνώσουν το πρόβλημα, αλλά ορισμένες φορές όχι πριν από ακόμη και οκτώ εβδομάδες μετά το τσίμπημα.

Η καθηγήτρια Gillian Leng δήλωσε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους με τη νόσο Lyme, η χορήγηση αντιβιοτικών αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία, «έτσι είναι σημαντικό η διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσο να γίνει το δυνατόν συντομότερο. Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα σε σχήμα στόχου, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι ότι πρόκειται για τη νόσο του Lyme».

Η νόσος του Lyme μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να διαγνωστεί. Έχει παρόμοια συμπτώματα με άλλες παθήσεις και δεν υπάρχει πάντα εμφανές «μεταναστευτικό ερύθημα», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο εξάνθημα που απλώνεται. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και ρίγη, πονοκεφάλους, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, κούραση, έλλειψη ενέργειας.

Αλλά εάν καθυστερήσει η θεραπεία, σοβαρότερα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν μήνες ή χρόνια αργότερα, όπως πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, νευρολογικά προβλήματα -όπως πόνος ή μούδιασμα-, καρδιολογικά προβλήματα, απώλεια μνήμης ή συγκέντρωσης.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο να τσιμπηθείτε από τσιμπούρι, όταν πεζοπορείτε στην εξοχή, θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν καλυμμένοι, φορώντας μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικο.

Αν καταλάβετε ότι σας δάγκωσε τσιμπούρι, αφαιρέστε το με τσιμπιδάκι με λεπτή άκρη, προσπαθώντας να το πιάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κεφάλι του. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί ολόκληρο, καθώς και ένα τμήμα του μόνο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση (όχι προτού περάσουν 24 ώρες από το τσίμπημα όμως). Καθαρίστε το δάγκωμα με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό και απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό το συντομότερο, για να σιγουρευτείτε ότι κάνατε σωστά την αφαίρεσή του.