Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τροπολογία ώστε να αντικατασταθούν οι όροι «μητέρα» και «πατέρας» στα έντυπα που χρησιμοποιούνται στα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την τροπολογία του νόμου που υποβλήθηκε, οι δύο όροι θα αντικατασταθούν με τους όρους «γονέας 1» και «γονέας 2», σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αποφυγή διακρίσεων απέναντι στους γονείς ίδιου φύλλου.

Η απόφαση υποστηρίχθηκε ευρέως από το κόμμα της πλειοψηφίας, το La République en Marche, το οποίο ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.

«Η τροπολογία αυτή αποσκοπεί στο να ενσωματώσει στον νόμο την οικογενειακή ποικιλομορφία, στο πλαίσιο των διοικητικών εγγράφων που υποβάλλονται στο σχολείο», δήλωσε η κ. Valérie Petit, η βουλευτής που κατέθεσε την τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι ο προηγούμενος νόμος δεν λάμβανε υπόψη την ύπαρξη γονιών ίδιου φύλου.

«Έχουμε οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με κουτάκια σε φόρμες κολλημένες σε μάλλον παλιομοδίτικα κοινωνικά και οικογενειακά μοντέλα. Για εμάς, αυτό το άρθρο του νόμου είναι ένα μέτρο για την κοινωνική ισότητα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ορισμένοι Γάλλοι συντηρητικοί βουλευτές διαφωνούν με την απόφαση: Ο κ. Fabien Di Filippo, για παράδειγμα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, περιέγραψε την τροπολογία ως μια «τρομακτική ιδεολογία» που στο όνομα της απεριόριστης ισότητας προωθεί την εξαφάνιση σημείων αναφοράς, μεταξύ των οποίων και εκείνων που καθορίζουν την οικογένεια».

Ο ευρωβουλευτής Nicolas Bay, μέλος του εθνικιστικού κόμματος της Γαλλίας, Εθνικός Συναγερμός, εξέφρασε την άποψή του στο Twitter, γράφοντας: «Ένας πατέρας, μία μητέρα, σταματήστε το ψευδο-“προοδευτικό” παραλήρημα!».

Οι πιο συντηρητικοί χρήστες του Twitter συμφώνησαν, με ένα άτομο να γράφει ότι η έννοια της κατάργησης των όρων «μητέρα» και «πατέρας» «απαλείφει την ανθρώπινη φύση τους». Άλλοι διερωτήθηκαν πώς οι γονείς θα αποφάσιζαν ποιος θα είναι ο νούμερο ένα και ποιος ο νούμερο δύο.

Παρόλα αυτά, η τροπολογία δεν αποτελεί ακόμη νόμο του κράτους, καθώς μπορεί να απορριφθεί από τη Γερουσία, αν και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση για επανεξέταση.