Η Δρ Κατερίνα Ακάσογλου, ερευνήτρια νευρολογίας στο Ινστιτούτο Gladstone του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), κέρδισε το βραβείο Barancik 2018 για την Καινοτομία στην Έρευνα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας). Η Δρ Ακάσογλου θα λάβει το βραβείο και θα δώσει διάλεξη στο Φόρουμ της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Θεραπεία και Έρευνα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ACTRIMS) στο Ντάλας του Τέξας.

H Δρ Ακάσογλου

H Δρ Ακάσογλου

Το Βραβείο Barancik για την Καινοτομία στην Έρευνα για την Πολλαπλή επιδιώκει να ξεχωρίσει και να υποστηρίξει έναν επιστήμονα ή μια ομάδα επιστημόνων για την εξαιρετική καινοτομία και την πρωτοτυπία στην επιστημονική έρευνα σχετικά με την πολλαπλή σκλήρυνση. Αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο ετήσιο βραβείο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Charles και Margery Barancik και δίνεται μέσω της αμερικανικής Εθνινής Εταιρείας Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Οι ρήξεις στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό επιτρέπουν την είσοδο πρωτεϊνών αίματος στον εγκέφαλο. Η Δρ Ακάσογλου και η ομάδα της μελέτησαν πώς αυτά τα μόρια αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του εγκεφάλου και ενδεχομένως αλλάζουν τις λειτουργίες τους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι μερικά από αυτά τα μόρια αίματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή και σχηματισμό οιδήματος, καθώς και νευρωνική βλάβη σε μια ποικιλία νευρολογικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της πολλαπλής σκλήρυνσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς και εγκεφαλικό και βλάβη στον νωτιαίο μυελό.

Σε μια σειρά πειραμάτων, η ομάδα της Δρ Ακάσογλου έδειξε πρώτα ότι οι εναποθέσεις της πρωτεΐνης φιμπρίνης, γνωστής για το ρόλο της στην πήξη του αίματος, μπορεί να παρεμποδίσει την φυσική επιδιόρθωση του νευρικού συστήματος και να ενεργοποιήσει τα μικρόγλια -ανοσοκύτταρα στον εγκέφαλο-, προκαλώντας φλεγμονή και νευρική βλάβη.

Η ομάδα χρησιμοποίησε έπειτα ένα αντίσωμα που αναστέλλει τη φιμπρίνη και διαπίστωσε ότι μείωσε την ενεργοποίηση των μικρόγλιων και την επακόλουθη νευρική βλάβη σε ποντίκια.

«Νιώθω ταπεινοφροσύνη και βαθιά τιμούμενη από το Βραβείο Barancik και πραγματικά ευγνώμων στην επιτροπή για την αναγνώριση της καινοτομίας και της δυναμικής του έργου μας», δήλωσε η Δρ Ακάσογλου σε δελτίο τύπου.

«Τα ευρήματά μας έριξαν νέο φως στους μηχανισμούς της εγκεφαλικής βλάβης στην πολλαπλή σκλήρυνση και εισάγαμε νέες τεχνολογίες απεικόνισης για να μελετήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού συστήματος και του αγγειακού συστήματος. Η μετουσίωση των ευρημάτων σε θεραπείες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ερευνητικού μας προγράμματος και δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση», ανέφερε.