Ο χρόνος που ξοδεύουν τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών κοιτάζοντας οθόνες ψηφιακών συσκευών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 17 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη.

Τελευταία, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το υπερβολικό χρονικό διάστημα που ορισμένα παιδιά ξοδεύουν μπροστά σε smartphones και tablets, με τους παιδιάτρους να συμβουλεύουν πρόσφατα τους γονείς να εφαρμόζουν απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών στα παιδιά τους μια ώρα προτού πάνε για ύπνο.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσο αυξήθηκε ο χρόνος που δαπανούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες τις τελευταίες δεκαετίες. Η ομάδα επέστρεψε σε μια εποχή που η χρήση κινητών τηλεφώνων ήταν πολύ λιγότερο διαδεδομένη από ό,τι σήμερα, συγκρίνοντας την ώρα που περνούσαν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες το 1997 και συγκρίνοντάς τη με στοιχεία του 2014. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στατιστικά που είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως, αναλύοντας στοιχεία για 1.327 παιδιά το 1997 και 443 παιδιά το 2014.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών στις ΗΠΑ περνούσαν κατά μέσο όρο 1,32 ώρες μπροστά από μια οθόνη σε καθημερινή βάση το 1997, ως επί το πλείστον μια τηλεόραση. Μέχρι το 2014, ο μέσος αυτός όρος είχε αυξηθεί σε 3,05 ώρες, υπερδιπλασιαζόμενος σε διάστημα 17 ετών.

Σε σύγκριση, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών περνούσαν κατά μέσο όρο δυόμισι ώρες μπροστά από οθόνες σε καθημερινή βάση το 1997. Αυτό αυξήθηκε οριακά σε τρεις ώρες την ημέρα μέχρι το 2014.

«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το χρονικό διάστημα που τα παιδιά, ιδιαίτερα τα πολύ μικρά παιδιά, περνούν μπροστά στις οθόνες», δήλωσε ο Weiwei Chen, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής και Διαχείρισης Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Τα ευρήματά μας ήταν εκπληκτικά καθώς έχουμε την αίσθηση ότι οι κινητές συσκευές είναι πανταχού παρούσες, αλλά οι τηλεοράσεις εξακολουθούν να είναι για τα μικρά παιδιά ο πιο συνηθισμένος τρόπος να επαφής με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας».

«Η αύξηση του χρόνου μπροστά σε οθόνες για τα βρέφη και τα νήπια είναι αποκαλυπτική. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, μόλις υπάρξουν διαθέσιμα δεδομένα, για να εκτιμηθούν οι αλλαγές στην κατανάλωση των Μέσων και τη χρήση των συσκευών τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε η Jessica L. Adler, καθηγήτρια στο Stempel College.