Η ξηροδερμία προκαλείται από περιβαλλοντικά αίτια, δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες, χαμηλά επίπεδα υγρασίας, αέρας, από συνήθειες που υιοθετούμε όπως το υπερβολικά συχνό πλύσιμο με σκληρά σαμπουάν και σαπούνια, το με καυτό νερό για πολλή ώρα, καθώς και η κακή διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη υγρών και παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός.

Εξαιτίας αυτών τα κύτταρα του δέρματος δεν έχουν αρκετά λιπίδια και έλαια και το δέρμα γίνεται τραχύ, με φολίδες και σπασίματα. Οι ενυδατικές κρέμες δεν βοηθούν διότι η ικανότητά του δέρματος να παραμένει ενυδατωμένο εσωτερικά, έχει διαταραχθεί. Υπάρχουν συνταγογραφούμενα σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και με φυσικά προϊόντα όπως προτείνει η δερματολόγος  Christine Lopez από την κλινική του Cleveland στο Οχάιο. Πρόκειται για υλικά που υπάρχουν στο σπίτι μας και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, και χαμηλό κόστος.

Πέντε σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

Ελαιόλαδο: Έχει καθαριστική και ενυδατική δράση. Το ντεμακιγιάζ με λάδι θα βοηθήσει να διατηρήσει η επιδερμίδα τα φυσικά της έλαια. Κάνουμε ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπο με λίγο λάδι και καθαρίζουμε την επιδερμίδα με μια ζεστή πετσέτα.

Αβοκάντο: Ανακατέψτε 1/2 αβοκάντο με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και απλώστε το μείγμα σαν μάσκα στο πρόσωπο για 15 έως 20 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Για πιο εντατικά αποτελέσματα προσθέστε στο μείγμα 1 κουταλιά της σούπας μέλι.

Βρόμη: Έχει ισχυρές καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του μετά το μπάνιο. Προσθέστε1 φλιτζάνι νιφάδες βρόμης σε μπανιέρα με χλιαρό νερό και μείνετε για 20 λεπτά.

Μέλι: Σε ένα μπολ ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας βρόμη με 1 κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά νερό. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και αφήστε το για 15-20 λεπτά προτού το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό

Ζάχαρη: Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Κάντε μασάζ στην επιδερμίδα για να κάνετε φυσική απολέπιση και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.