Ένα αγοράκι που ζύγιζε μόλις 268 γραμμάρια κατά τη γέννησή του, όχι μόνο επιβίωσε αλλά και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο της Ιαπωνίας όπου γεννήθηκε. Πιστεύεται ότι είναι το μικρότερο αγοράκι στον κόσμο που φεύγει για το σπίτι του υγιές.
Το μωρό γεννήθηκε εκτάκτως με καισαρική τον Αύγουστο και ήταν τόσο μικρό που μπορούσε να χωρέσει στις χούφτες ενός ενήλικα.
Το βρέφος παρέμεινε στην Εντατική μέχρι που πήρε εξιτήριο την περασμένη εβδομάδα, δύο μήνες μετά την ημερομηνία που ήταν να γεννηθεί κανονικά. Έχει μεγαλώσει και φτάσει σε βάρος 3,2 κιλών και τρώει κανονικά.
Γεννημένο στις 24 εβδομάδες, το μικρό αγόρι πέρασε τους πέντε πρώτους μήνες της ζωής του στο νοσοκομείο, όμως βγήκε νικητής.
«Μπορώ μόνο να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που έχει μεγαλώσει, γιατί ειλικρινά δεν ήμουν σίγουρη ότι θα μπορούσε να επιβιώσει», δήλωσε η μητέρα του αγοριού, σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Keio του Τόκιο.
Ο Takeshi Arimitsu, θεράποντας ιατρός του μωρού, δήλωσε ότι ήταν το μικρότερο νεογνό που γεννήθηκε και κατάφερε να βγει από το νοσοκομείο, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων με τα μικρότερα μωρά στον κόσμο που κρατά το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Είπε ότι ήθελε να δείξει ότι «υπάρχει πιθανότητα τα μωρά να μπορούν να καταφέρουν να επιβιώσουν και να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο υγιή, ακόμη και αν έχουν γεννηθεί πολύ μικρά».
Το προηγούμενο μικρότερο αγοράκι που επιβίωσε γεννήθηκε στη Γερμανία, ζυγίζοντας μόλις 274 γραμμάρια. Επίσης στη Γερμανία, το 2015, γεννήθηκε το μικρότερο μωρό στον κόσμο που επιβίωσε – ένα κοριτσάκι που ζύγιζε περίπου 252 γραμμάρια.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Keio δήλωσε ότι το ποσοστό επιβίωσης των μωρών που γεννιούνται με βάρος λιγότερο από ένα κιλό φτάνει περίπου στο 90% στην Ιαπωνία. Αλλά για εκείνα που γεννιούνται κάτω από 300 γραμμάρια, το ποσοστό πέφτει στο περίπου 50%.
Μεταξύ μωρών που γεννιούνται τόσο μικρά, το ποσοστό επιβίωσης είναι πολύ χαμηλότερο στα αγόρια από τα κορίτσια. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι το γεγονός μπορεί να συνδέεται με την πιο αργή ανάπτυξη των πνευμόνων στα αγοράκια.