Γιατροί έχουν καταγράψει τη δεύτερη περίπτωση παγκοσμίως «ημι-πανομοιότυπων» δίδυμων: Το αγόρι και το κορίτσι, τώρα τεσσάρων ετών, από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, είναι πανομοιότυπα δίδυμα από την πλευρά της μητέρας τους. Ωστόσο, μοιράζονται μόνο ένα μέρος του DNA του πατέρα τους – κάνοντάς τα, γενετικά, κάτι ανάμεσα σε αδέλφια και πανομοιότυπα δίδυμα.

Οι ειδικοί λένε ότι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς τέτοια έμβρυα συχνά δεν επιβιώνουν. Ο καθηγητής Nicholas Fisk, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που φρόντισε τη μητέρα και τα δίδυμα το 2014, δήλωσε ότι η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε μέσω συνηθισμένου υπερηχογραφήματος.

Είναι η πρώτη φορά που έχουν εντοπιστεί ημι-πανομοιότυπα δίδυμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αναφέρεται στο New England Journal of Medicine.

Η μητέρα ήταν 28 ετών και είχε συλλάβει φυσικά, ανέφεραν οι γιατροί.

«Το υπερηχογράφημα στις έξι εβδομάδες έδειξε έναν ενιαίο πλακούντα και τοποθέτηση αμνιακών σάκων που έδειχνε ότι κυοφορούσε πανομοιότυπα δίδυμα», δήλωσε ο καθηγητής Fisk. «Ωστόσο, το υπερηχογράφημα στις 14 εβδομάδες έδειξε ότι τα δίδυμα ήταν αγόρι και κορίτσι, κάτι που δεν είναι δυνατό στα πανομοιότυπα δίδυμα».

Τα πανομοιότυπα ή μονοζυγωτικά δίδυμα προκύπτουν όταν ένα ωάριο, γονιμοποιημένο από ένα σπερματοζωάριο, διαιρείται με αποτέλεσμα δύο μωρά. Αυτά τα δίδυμα θα είναι του ίδιου φύλου και θα μοιράζονται τα ίδια γονίδια και φυσικά χαρακτηριστικά.

Τα μη πανομοιότυπα ή διζυγωτικά δίδυμα προκύπτουν όταν δύο ξεχωριστά ωάρια γονιμοποιούνται από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια και αναπτύσσονται συγχρόνως στη μήτρα. Αυτά τα δίδυμα μπορεί να είναι ίδιο ή διαφορετικό φύλο και είναι όπως οποιαδήποτε αδέλφια, παρά το γεγονός ότι γεννιούνται μαζί.

Σε αυτή την περίπτωση των ημι-πανομοιότυπων διδύμων, το ωάριο πιστεύεται ότι γονιμοποιήθηκε ταυτόχρονα από δύο σπερματοζωάρια προτού διαιρεθεί. Εάν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από δύο σπερματοζωάριο, οδηγεί σε τρία σύνολα χρωμοσωμάτων, αντί για δύο – ένα από τη μητέρα και δύο από τον πατέρα- και, σύμφωνα με τους ερευνητές, τρία σύνολα χρωμοσωμάτων είναι «χαρακτηριστικά ασυμβίβαστα με τη ζωή και τα έμβρυα συνήθως δεν επιβιώνουν».

Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση ημι-πανομοιότυπων δίδυμων ήταν στις ΗΠΑ το 2007.