Κατά την διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου (1618-1648) οι Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν αναγνωριζόντουσαν από τα μαντήλια που είχαν δεμένα στο λαιμό τους. Το 1635 περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες υπηρέτησαν στη Γαλλία. Όταν ένα σύνταγμά τους επισκέφτηκε το Παρίσι και παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο, τον εντυπωσίασαν με αυτό το αξεσουάρ της ενδυμασίας τους. Αυτά τα μαντήλια ήταν οι πρόγονοι της γραβάτας.

Ο Γάλλος μονάρχης εισήγαγε το «κροατικό στιλ», καθιέρωσε τη γραβάτα και ίδρυσε το σύνταγμα των Roya. Τώρα πλέον υπάρχει και  «Academia Cravatica» με ιδρυτή και πρόεδρο τον Μάριαν Μπούσιτς, ο οποίος θεωρεί τη γραβάτα σημαντική ανακάλυψη, σύμβολο του κομψού και πνευματώδους άνδρα, με δύναμη και αυτοπεποίθηση τις οποίες πρέπει να εκφράζει δια μέσου αποδεκτών κανόνων.

Οι επιστήμονες όμως δεν φαίνεται να την έχουν σε υπόληψη καθώς σύμφωνα με γερμανική επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neuroradiology, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας προκειμένου να διερευνήσουν την σχέση μεταξύ γραβάτας και κυκλοφορικού συστήματος.Ανακάλυψαν λοιπόν ότι η γραβάτα, ιδίως αν είναι πολύ σφιχτή, μπορεί να εμποδίσει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Στο σχετικό πείραμα συμμετείχαν υγιείς άντρες με μέση ηλικία τα 24,6 έτη, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισοί υποβλήθηκαν στη μαγνητική φορώντας γραβάτα, ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της γραβάτας επανέλαβε τη μαγνητική τρεις φορές: την πρώτη φορούσαν τη γραβάτα χαλαρά δεμένη και είχαν αφήσει ανοιχτό το κουμπί του γιακά. Τη δεύτερη φορά η γραβάτα ήταν δεμένη αρκετά σφιχτά, έτσι ώστε  να προκαλεί ελαφριά δυσφορία. Την τρίτη η γραβάτα ήταν και πάλι χαλαρή. Η άλλη ομάδα υποβλήθηκε επίσης τρεις φορές σε μαγνητική, χωρίς όμως να φορά γραβάτα.

Στους άνδρες που φορούσαν γραβάτα παρατηρήθηκε μια μείωση κατά 7,5% στη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, όταν η γραβάτα ήταν δεμένη σφιχτά. Η ροή αίματος δεν αποκαταστάθηκε κατά την τρίτη μαγνητική, όταν οι συμμετέχοντες χαλάρωσαν τη γραβάτα τους, αλλά παρέμεινε μειωμένη κατά 5,7%. Άγνωστο παραμένει για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει αυτή η αρνητική επίδραση της γραβάτας. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η απρόσκοπτη αιμάτωση του εγκεφάλου είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, έτσι ώστε να είναι εφικτή η συγκέντρωση, η καθαρή σκέψη και η παραγωγικότητα.