Πολλές φορές οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ώρες που περνούν τα παιδιά και οι έφηβοι μπροστά από μια οθόνη (τηλεόραση, κινητού ή υπολογιστή). Η τηλεόραση όμως ευθύνεται και για την απώλεια μνήμης των μεγαλυτέρων λέει έρευνα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), με τίτλο Longitudinal Study of Ageing. Στη σχετική δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό Scientific Reports αναφέρεται πως οι ερευνητές μελέτησαν 3.662 άτομα άνω των 50 ετών (με μέση ηλικία 67 ετών).

Σύμφωνα λοιπόν με την βρετανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, που βλέπουν καθημερινά περισσότερες από τρεισήμισι ώρες τηλεόραση, εμφανίζουν ταχύτερη μείωση στις ικανότητες της μνήμης τους μετά από μια εξαετία.

Συγκεκριμένα, όσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα έβλεπαν λιγότερες από τρεισήμισι ώρες τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 4% έως 5% χειρότερη μνήμη μετά από έξι χρόνια, ενώ η μείωση στις επιδόσεις τους στα μνημονικά τεστ έφθανε το 8% έως 10% για όσους έβλεπαν πάνω από τρεισήμισι ώρες.

Η εκτίμηση των ερευνητών είναι πως το να παρακολουθούμε τηλεόραση είναι μια παθητική δραστηριότητα που μας αφαιρεί χρόνο από το να επιδοθούμε σε μιαν άλλη δραστηριότητα πιο ενεργητική όπως είναι το διάβασμα, τα σταυρόλεξα και τα επιτραπέζια τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης.

Ακόμη και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια είναι προτιμότερες από την τηλεόραση γιατί προσφέρουν περισσότερα γνωσιακά οφέλη (π.χ. βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων).

Η τηλεόραση μπορεί να έχει εκπαιδευτικά οφέλη από την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ ή να βοηθά στην χαλάρωση από το στρες αλλά αυτά δεν αρκούν για να εξισορροπήσουν τις βλάβες που δημιουργεί στην μνήμη η τηλεόραση καθώς ενεργοποιεί το στρες της εγκεφαλικής λειτουργικότητας. Οι επιστήμονες επιμένουν η ισορροπία έρχεται αν ασχοληθούμε με πιο ενεργητικές δραστηριότητες.

Πιθανολογούν μάλιστα πως η τηλεόραση μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, αλλά αυτό χρειάζεται  μεγαλύτερη έρευνα προκειμένου να τεκμηριωθεί.