Ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους η άφιξη της άνοιξης σηματοδοτεί την χαρά και την διάθεση για ζωή, για όσους πάσχουν από κατάθλιψη το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό. Πρόκειται για την ανεστραμμένη εποχική κατάθλιψη (Reversed Seasonal Affective Disorder, RSAD) που εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό ανθρώπων, συγκριτικά με όσους εκδηλώνουν τη χειμερινή εποχική κατάθλιψη.

Ο καθηγητής ψυχιατρικής John Sharp έχει διεξαγάγει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τις συνέπειες που έχουν οι εναλλαγές των εποχών στην ψυχική μας υγεία και την συναισθηματική ευεξία.

Στο βιβλίο του, Emotional Calendar (Συναισθηματικό Ημερολόγιο), περιγράφει πώς οι σωματικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικο-πολιτιστικοί παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο που αισθανόμαστε.

Οι περισσότεροι αισθάνονται περισσότερη ενέργεια, αισιοδοξία, ενθουσιασμό, ίσως και μιαν ανησυχία και αϋπνία που μπορεί να προέλθει από αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν «πυρετό άνοιξης». Άλλοι όμως νιώθουν πολύ άσχημα.

Ο Δρ Sharp εξηγεί πως είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στην επίδραση των φυσικών επιρροών στη διάθεση και τη συμπεριφορά μας. Αυτές οι επιρροές είναι τρεις:

1.Το φως και η θερμοκρασία. Οι επιπλέον ώρες ηλιοφάνειας και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν στο σώμα τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τις ουσίες που ευθύνονται για τα συναισθήματα ευεξίας.

2. Εκδρομές, υπαίθριες δραστηριότητας, αποδράσεις και προοπτική διακοπών, δίνουν στους ανθρώπους μια θετική προοπτική.

3.Μια επέτειος είτε πρόκειται για κάτι θετικό, όπως μια επιτυχία, είτε ένα αρνητικό γεγονός, όπως ο θάνατος και η απώλεια, ενεργοποιούν τις αισθήσεις μας και μας αναγκάζουν να ξαναζήσουμε αυτές τις στιγμές κάθε χρόνο.

Για τους περισσότερους οι δύο πρώτοι παράγοντες συνωμοτούν για να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα την άνοιξη. Για εκείνους που υποφέρουν από κατάθλιψη, η άνοιξη μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι μειωμένη επιθυμία για δραστηριότητες, απογοήτευση, απαισιοδοξία, ευερεθιστότητα, τάση για απομόνωση, διαταραχές ύπνου.

Την ίδια στιγμή δηλαδή που οι περισσότεροι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, άλλοι αισθάνονται άσχημα και κλείνονται μέσα. Μάλιστα, στο Ηνωμένο Βασίλειο τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι υψηλότερα την άνοιξη, κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Οι γενικές συμβουλές είναι να προσπαθούμε να εκτεθούμε στο φως της ημέρας για τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά, να ασκούμαστε ελαφρά (πχ περπάτημα), να τρώμε υγιεινά, να επικοινωνούμε συχνά με τους φίλους μας και να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Ταυτόχρονα να δούμε έναν ειδικό.

Ο Δρ Sharp λέει πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με όσους φαίνονται ότι θρηνούν αδικαιολόγητα. Πρέπει να πάρουν βοήθεια από τον γιατρό τους  και να φροντίσουμε ώστε να μην αισθάνονται απομονωμένοι και μόνοι.