Ο σταρ του «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» Luke Perry (ναι, ο «Ντίλαν»), νοσηλεύεται μετά από «σημαντικό εγκεφαλικό επεισόδιο» στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

Ο 52χρονος είναι ένας από τους 795.000 Αμερικανούς που παθαίνουν κάθε χρόνο εγκεφαλικό. Επηρεάζουν τον εγκέφαλο και αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εγκεφαλικού και οι πιθανότητες ανάρρωσης εξαρτώνται από τη σοβαρότητά του, αν και περίπου ένας στους οκτώ ανθρώπους θα πεθάνει μέσα σε 30 ημέρες. Όσο πιο γρήγορα κάποιος λάβει θεραπεία, τόσο λιγότερη βλάβη θα υποστεί ο εγκέφαλός του.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό εμποδίζει τα βασικά θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να φτάσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα, που μπορεί να βλάψουν την ομιλία ενός ατόμου και τον τρόπο με τον οποίο κινείται και σκέπτεται.

Υπάρχουν τρεις τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων: Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι πιο συνηθισμένα, συμβαίνουν όταν μια αρτηρία που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο παρεμποδίζεται από έναν θρόμβο αίματος. Οι θρόμβοι συνήθως σχηματίζονται σε σημεία όπου οι αρτηρίες έχουν στενέψει με την πάροδο του χρόνου λόγω της συσσώρευσης λιπαρών καταλοίπων, δηλαδή αθηροσκλήρωσης.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο ή γύρω από τον εγκέφαλο που προκαλείται από τη ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου. Αυτό σκοτώνει όλα τα γειτονικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Ο τρίτος τύπος, προκαλείται από μια σύντομη μείωση της παροχής αίματος σε μέρος του εγκεφάλου από εμβολή σε άλλο μέρος του σώματος, κυρίως την καρδιά. Αυτά δεν προκαλούν συνήθως μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο και τα περισσότερα συμπτώματα περνούν μέσα σε 24 ώρες.

Για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία προκαλούνται από τη στένωση των αρτηριών, ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να συμβούν. Οι αρτηρίες στενεύουν φυσικά καθώς μεγαλώνουμε, έτσι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι κύριες αιτίες αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία είναι λιγότερα συχνά, είναι το άγχος, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό

Τα συμπτώματα για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εξαρτώνται από το άτομο και τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά τα πράγματα που συνήθως θα παρατηρήσετε σε κάποιον άνθρωπο που το παθαίνει είναι:

-Το πρόσωπο μπορεί να έχει «κρεμάσει» από τη μία πλευρά, το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να χαμογελάσει.

-Ίσως να μην μπορεί να σηκώσει τα δύο χέρια και να τα κρατήσει εκεί λόγω αδυναμίας ή μουδιάσματος στο ένα χέρι.

– Η ομιλία του μπορεί να είναι αλλοιωμένη, να μην βγάζει νόημα ή και να μην μπορεί να μιλήσει καθόλου.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε κάποιον που πιστεύετε ότι έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.