Η Amazon απέσυρε μια σειρά παιδικών ποτηριών ζωγραφισμένων με χαρακτήρες της Disney, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά τους, μετά από έλεγχο του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ.

Η βαφή που χρησιμοποιείται για να αποτυπωθούν οι χαρακτήρες περιέχει το τοξικό χημικό στοιχείο κάδμιο που η κατάποσή του συνδέεται με κίνδυνο βλάβης των νεφρών και των οστών και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο. Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας, η χρήση βαφής που περιέχει κάδμιο επιτρέπεται στα γυάλινα σκεύη.

Στα ποτήρια που απέσυρε η Amazon όμως η ζωγραφιές έφταναν κοντά στο χείλος τους, γεγονός που κάνει τον κίνδυνο κατάποσης της επικίνδυνης ουσίας υψηλότερο.

Ο Δρ Andrew Turner του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ που ανέλυσε τα διακοσμημένα παιδικά ποτήρια, δήλωσε ότι ο ίδιος θα απέφευγε προσωπικά να τα χρησιμοποιεί μακροπρόθεσμα.

Η Amazon δημοσιοποίησε μια δήλωση σύμφωνα με την οποία, «όλοι οι πωλητές πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες πώλησής μας και όσοι δεν το κάνουν, θα υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάργησης του λογαριασμού τους».

Τα ποτήρια που απέσυρε η Amazon παράγονται με άδεια της Disney από μια εταιρεία που ονομάζεται Half Moon Bay, η οποία δήλωσε ότι «διερευνά αυτό το προϊόν και την κατασκευή του υπό το πρίσμα των αναφερόμενων ευρημάτων του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ».

Άλλα παρόμοια ποτήρια που πωλούνται από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco βρέθηκαν να έχουν επίσης χρώμα που περιέχει μόλυβδο και κάδμιο, αλλά οι ζωγραφιές βρίσκονταν πιο μακριά από το χείλος τους, συνεπώς ο κίνδυνος κατάποσης των επικίνδυνων χημικών θεωρήθηκε ότι είναι χαμηλότερος.

Ο Δρ Turner, ο οποίος έχει ελέγξει ένα ευρύ φάσμα ζωγραφισμένων ποτηριών, δήλωσε: «Εντοπίζουμε αυτές τις δύο χημικές ουσίες στα περισσότερα διακοσμημένα γυάλινα σκεύη που ελέγχουμε».

Η Tesco δήλωσε ότι όλα τα ποτήρια της ανταποκρίνονται στα πρότυπα ασφαλείας της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι αυτά που εξετάστηκαν από τον Dr Turner είχαν επίσης ελεγχθεί ανεξάρτητα «για να δείξουν συμμόρφωση» με ένα εθελοντικό πρότυπο για τον μόλυβδο και το κάδμιο. Καμία από αυτές τις ουσίες δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στη βαφή υαλικών.

Η Δρ Caroline Taylor από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δήλωσε ότι η κατανάλωση μολύβδου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλότερα επίπεδα νοημοσύνης στα παιδιά. «Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αυτού του είδους τις ζωγραφιές στα ποτήρια, γιατί να παίρνουμε περιττά ρίσκα;», είπε.