Ο δεύτερος γνωστός ασθενής που φαίνεται να θεραπεύθηκε τελείως από το AIDS, είναι ένας άνδρας στο Λονδίνο ο οποίος έκανε πρινα από τρία χρόνια μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV.
Ο δωρητής είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV.
Ενάμισι χρόνο αφότου ο ασθενής σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, του έγιναν εξετάσεις που δεν δείχνουν πλέον το παραμικρό ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους Τάιμς της Νέας Υόρκης και το Science.
Ο Γκούπτα ανακοίνωσε πως «δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτε». Επισήμανε ότι ο ασθενής θεωρείται «λειτουργικά θεραπευμένος» και «σε ύφεση». Ανέφερε όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία και πως θα μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό μετά από δύο χρόνια.
Το όνομα και η ηλικία του άνδρα δεν αναφέρονται και όταν αναφέρονται σε αυτόν αποκαλείται πλέον «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ` αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν, την πρώτη και μοναδική έως τώρα περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό το 2007 ότι, ύστερα από μια παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία, απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος.
Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, κάτι που ήταν η τελευταία ελπίδα επιβίωσης του.
Πολλοί επιστήμονες όμως εμφανίζονται επιφυλακτικοί, κατά πόσο τέτοιες θεραπείες όπως αυτές που εφαρμόσθηκαν στους ασθενείς του Βερολίνου και του Λονδίνου, μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους ασθενείς με AIDS, καθώς η διαδικασία είναι ακριβή, πολύπλοκη και ενέχει κινδύνους. Επιπλέον, πρέπει να βρεθούν κατάλληλοι δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη (CCR5 Δέλτα 32), που χαρίζει ανοσία έναντι του ιού.