Το 2003, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ξεκίνησαν το πρόγραμμα 90+ Study, για τις ανάγκες του οποίου μελέτησαν 1.600 ηλικιωμένους άνω των 90 ετών, προκειμένου να εντοπίσουν τις συνήθειες που κρύβονται πίσω από την μακροζωία.
Το σκεπτικό ήταν πως δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τους ανθρώπους που καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα 90 χρόνια ζωής, αλλά η αξιοσημείωτη αύξηση του χρόνου ζωής τα τελευταία χρόνια, αποτελεί προτεραιότητα στη δημόσια υγεία για την προώθηση της ποιότητας καθώς και της ποσότητας της ζωής.
Οι ερευνητές έκαναν στους συμμετέχοντες νευρολογικές, νευροψυχολογικές, γνωστικές και γενικές εξετάσεις υγείας, κάθε έξι μήνες, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τη διατροφή τους, τις καθημερινές δραστηριότητες, το ιατρικό ιστορικό και τα φάρμακά τους.
Η ανάλυση των δεδομένων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine έδειξε ότι όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ και αλκοόλ ζούσαν περισσότερο από όσους δεν έπιναν και εκείνοι που ήταν ελαφρά υπέρβαροι άνω των 70, ζούσαν περισσότερο από όσους είχαν κανονικό βάρος ή ήταν λιποβαρείς.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έπιναν περίπου 2 ποτήρια μπίρα ή κρασί την ημέρα ήταν κατά 18% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα. Την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες που έκαναν άσκηση 15 έως 45 λεπτά την ημέρα, μείωσαν τον ίδιο κίνδυνο κατά 11%. Όσοι είχαν ένα δίωρο καθημερινό χόμπι είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο, ενώ όσοι έπιναν 2 κούπες καφέ είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες.
Η επικεφαλής της έρευνας νευρολόγος Δρ Klaudia Kawas, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στο Όστιν του Τέξας, δήλωσε πως δεν μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση γι αυτό, αλλά πιστεύει ακράδαντα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βελτιώνει τη μακροζωία.
Βέβαια απαιτούνται και άλλες μελέτες για να σχετιστούν τα ευρήματα με βάση και τη γενετική προδιάθεση κάθε ανθρώπου, αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η εξίσωση της μακροζωίας περιλαμβάνει λίγο αλκοόλ, λίγο καφέ, ένα χόμπι και μερικά παραπάνω κιλά.