Η κόπωση μπορεί να πλήξει πολλούς ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση (διαφορετικά σκλήρυνση κατά πλάκας). Αλλά μια μικρή νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ένα καταπραϋντικό φλιτζάνι ζεστό κακάο μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση.

Όπως η μαύρη σοκολάτα, το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται εν αφθονία στα φρούτα και τα λαχανικά και είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, εξήγησε η ερευνήτρια Shelly Coe του Κέντρου Διατροφής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes στη Μεγάλη Βρεατανία. Αυτή η αντιφλεγμονώδης δύναμη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση, πιστεύουν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας διαπιστώνει ότι η χρήση διατροφικών παρεμβάσεων είναι εφικτή και μπορεί να προσφέρει πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη στη διαχείριση της κόπωσης», ανέφερε η Coe σε ένα δελτίο Τύπου του περιοδικού Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Η ομάδα της δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό στις 5 Μαρτίου.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει μεταξύ 70% και 85% κακάο, φαίνεται να μειώνει την κούραση σε άτομα με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης, σημείωσαν οι Βρετανοί ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Θα είχε το κακάο τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση; Για να το διαπιστώσει, η ομάδα της Coe παρακολούθησε τα συμπτώματα 40 ενήλικων που είχαν διαγνωστεί με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πίνουν ένα φλιτζάνι κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή με ζεστό γάλα ρυζιού (19 άτομα) ή χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή (21 άτομα), κάθε μέρα για έξι εβδομάδες.

Παρατηρήθηκε υποχώρηση της κόπωσης σε 11 από τους συμμετέχοντες που έπιναν κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή και σε οκτώ από αυτούς που έπιναν χαμηλής περιεκτικότητας, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι άνθρωποι που έπιναν κακάο υψηλής περιεκτικότητας ήταν επίσης σε θέση να καλύψουν περισσότερη απόσταση κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής βάδισης έξι λεπτών.

Συνολικά, οι άνθρωποι που έπιναν το κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή παρουσίασαν επίσης κατά μέσο όρο μείωση κατά 45% της κόπωσης και 80% βελτίωση της ταχύτητας περπατήματος, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Ο πόνος επίσης υποχώρησε περισσότερο μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Καθώς το δείγμα ήταν μικρό, άλλοι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι η μελέτη είναι ελπιδοφόρα, αλλά τα αποτελέσματά της όχι τελεσίδικα.