Μερικές φορές, μια φράση που περιέχει κάποια αλήθεια τραβιέται τόσο από τα μαλλιά, που φτάνει στο ακριβώς αντίθετο άκρο. Αυτό συνέβη πρόσφατα όταν η διατροφολόγος Chelsey Amer υποστήριξε σε ένα άρθρο ότι ένα κομμάτι πίτσας είναι καλύτερη επιλογή για πρωινό από ό,τι τα περισσότερα δημητριακά – και βέβαια, η δήλωση έγινε viral.

Καταρχάς, η αναγνωρισμένη διατροφολόγος μίλησε για ένα κομμάτι πίτσα και όχι μια ολόκληρη! Επίσης, σκοπός της ήταν να στηλιτεύσει τα γεμάτα ζάχαρη συσκευασμένα δημητριακά που κυκλοφορούν και όχι να προτείνει ως υγιεινή λύση ένα λιπαρό κομμάτι πίτσας με διπλό τυρί και μπέικον, αντί για ένα μπολ υψηλής διατροφικής αξίας δημητριακά.

Στην εποχή των social media, θα πρέπει να θυμόμαστε να διαβάζουμε και το κείμενο που ποστάρεται, πέρα από τον τίτλο του. Όπως διευκρινίζει και η συνάδελφός της Amer, Sally Kuzemchak είναι αλήθεια ότι μερικά τυποποιημένα δημητριακά περιέχουν πολύ ζάχαρη και είναι φτιαγμένα με πρώτες ύλες φτωχές σε φυτικές ίνες: αυτά, μας δίνουν ένα γρήγορο, γλυκό boost και μας αφήνουν πεινασμένους μια ώρα αργότερα. Από την άλλη πλευρά, η πίτσα έχει κάποια πρωτεΐνη (και λίπος) που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερο.

Αλλά και η πίτσα έχει αρκετές διακυμάνσεις, από την πλευρά της θρεπτικής αξίας: Μια με λεπτή ζύμη ολικής άλεσης και λαχανικά θα προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες (και πολύ λιγότερο αλάτι) από, ας πούμε, μια αφράτη σπέσιαλ με έξτρα αλλαντικά.

Το ίδιο ισχύει και για τα δημητριακά: Υπάρχουν κάποια που περιέχουν πολύ λίγες φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες, υπάρχουν όμως και δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη, τα οποία όταν συμπληρωθούν με γάλα και μερικές φέτες μπανάνας, προσφέρουν ένα γεύμα που έχει έως και τις μισές φυτικές ίνες που χρειάζεστε, πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο και ασβέστιο και μια αξιοπρεπή δόση πρωτεΐνης.

Αν ανησυχείτε για τη ζάχαρη στα δημητριακά, χρησιμοποιήστε τις ετικέτες των συστατικών τους: περίπου έξι γραμμάρια ή λιγότερο προστιθέμενης ζάχαρης ανά μερίδα είναι γενικά ΟΚ. Μπορείτε επίσης να αγοράζετε δημητριακά χωρίς ζάχαρη και να προσθέτετε μόνοι σας ένα κουταλάκι του γλυκού, αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε: το μπολ σας θα αποκτήσει γλύκα, αλλά και πάλι θα προσλάβετε πολύ λιγότερη ζάχαρη από τις περισσότερες μάρκες δημητριακών. Μπορείτε επίσης να ανταλλάξτε τα συσκευασμένα δημητριακά με απλή βρώμη, προσθέτοντας τα δικά σας γλυκαντικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Αλλά επίσης, δεν υπάρχει τίποτα κακό και στο να τρώτε μια στο τόσο ένα κρύο κομμάτι πίτσα για πρωινό.