Οι έφηβοι ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την εκπαίδευσή τους, περνώντας πάρα πολύ χρόνο στα social media προτού πέσουν για ύπνο, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη για τις συνήθειες ύπνου των εφήβων.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των εφήβων περνάει τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα πέμπτο αφιερώνει τουλάχιστον πέντε ώρες στα social media, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όσοι εξ αυτών ασχολούνταν για τρεις ώρες ή περισσότερο καθημερινά, ήταν πιο πιθανό να κοιμούνται αργά.
Το να κοιμούνται αργά τα βράδια που την επόμενη μέρα έχουν σχολείο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ανέφεραν οι ερευνητές, επειδή οι έφηβοι μπαίνουν σε κίνδυνο «χαμηλότερων ακαδημαϊκών επιδόσεων και συναισθηματικών περιπλοκών». Ο ανεπαρκής ύπνος στην εφηβεία έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, παχυσαρκία και κακές επιδόσεις στο σχολείο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιο φανατικοί χρήστες των social media ξυπνούσαν επίσης συχνότερα κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ένα πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται ή να επιδεινώνεται από τις συνεχείς ειδοποιήσεις των smartphones και τον πειρασμό να συνεχίσουν τις online συνομιλίες ως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης δημοσίευσαν τα ευρήματα σε μια προκαταρκτική έκθεση η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Η έκθεση κάνει έκκληση για τη στήριξη των νέων, ώστε να βρουν ισορροπία μεταξύ της χρήσης των social media και μιας καλής ανάπαυσης τη νύχτα, ιδίως εκείνες που την επόμενη μέρα έχουν σχολείο.
«Με την πλειοψηφία των εφήβων να αναφέρουν ότι δεν κοιμούνται αρκετά ώστε να ξεκουραστούν αρκετά, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της ζωής των σημερινών εφήβων», γράφουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την έκθεση, που βασίστηκε σε στοιχεία από 12.000 παιδιά ηλικία 13 έως 15 ετών, ο μέσος έφηβος περούσε μία έως τρεις ώρες στα social media κάθε μέρα. Τo ένα τρίτο, κυρίως αγόρια, περνούσε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα στις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Η χρήση social media χαρακτηρίστηκε ως «υψηλή» για το 14% του δείγματος -δηλαδή τρεις έως πέντε ώρες- και «πολύ υψηλή» για το 21% – δηλαδή πέντε ή περισσότερες ώρες. Τα κορίτσια ήταν πολύ πιο πιθανό από τα αγόρια να κάνουν πολύ υψηλή χρήση – 28% εξ αυτών, σε σύγκριση με μόνο 14% των αγοριών.