Μαθήματα ενσυνειδητότητας, τεχνικών αναπνοής και χαλάρωσης πρόκειται να διδαχθούν σε 370 σχολεία της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να μάθουν τα παιδιά τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής τους υγείας.

Η προσπάθεια για ένταξη δοκιμαστικών μαθημάτων για την ψυχική υγεία είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους της στον κόσμο και διευθύνεται από το Εθνικό Κέντρο για τα Παιδιά και τις Οικογένειες Anna Freud σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου.

Το δοκιμαστικό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία θα διεξαχθεί στα σχολεία έως το 2021 και θα περιλαμβάνει μαθήματα τεχνικών μυϊκής χαλάρωσης, ασκήσεων αναπνοής και ενσυνειδητότητας – της πρακτικής συγκέντρωσης στην κάθε στιγμή που ζούμε.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το διετές πρόγραμμα θα παράσχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές ψυχικής υγείας που μπορούν να ωφελήσουν τους μαθητές στα σχολεία: «Ως κοινωνία, είμαστε πολύ πιο ανοιχτοί στα θέματα ψυχικής υγείας από ποτέ άλλοτε, αλλά η σύγχρονη ζωή έχει φέρει καινούργιες πιέσεις στα παιδιά, ενώ δυνητικά μπορεί να επιδεινώσει παλιότερες», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Damian Hinds. «Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν όλες τις απαντήσεις, ούτε θα μπορούσαν να τις έχουν, αλλά γνωρίζουμε ότι μπορούν να διαδραματίσουν έναν ειδικό ρόλο και γι’ αυτό ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα δοκιμαστικά προγράμματα ψυχικής υγείας στα σχολεία», συμπλήρωσε.

Στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαθητές θα διδαχθούν μια ποικιλία πρακτικών ενσυνειδητότητας, ενώ θα μάθουν επίσης πώς να δημιουργούν δίκτυα υποστήριξης για τους συμμαθητές τους.

Η Δρ Jessica Deighton, του Εθνικό Κέντρο για τα Παιδιά και τις Οικογένειες Anna Freud, εξηγεί τη σημασία του δοκιμαστικού προγράμματος για την ψυχική υγεία: «Αυτή η πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο έρευνα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την προώθηση της ψυχικής υγείας στα σχολεία σε όλη την Αγγλία».

Ο Imran Hussain, διευθυντής πολιτικής και εκστρατειών στην οργάνωση Action For Children, εξήγησε γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά και τους εφήβους να λαμβάνουν φροντίδα για την ψυχική τους υγεία: «Βασικά, υπηρεσίες όπως αυτές μπορούν να μειώσουν το άγχος, τον πόνο και την αγωνία που περνούν μερικοί έφηβοι, αλλά και να μειώσουν την ανάγκη τους για εντατική υποστήριξη αργότερα στη ζωή τους».