Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή ή κοινωνική φοβία αναφέρεται στον φόβο κάποιου ότι θα γίνει αντικείμενο παρατήρησης και κριτικής από τους γύρω του. Αισθάνεται ότι στις κοινωνικές του συναναστροφές αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής, ότι οι γύρω του παρατηρούν και σχολιάζουν αρνητικά τα λόγια, τις πράξεις του και γενικά την παρουσία του, γεγονός που του προκαλεί άγχος και ντροπή.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική φοβία και την ντροπαλότητα. Τα ντροπαλά άτομα μπορεί να μη νιώθουν άνετα ανάμεσα σε πολύ κόσμο αλλά δεν βιώνουν το έντονο άγχος και ανάλογα σωματικά συμπτώματα (τάση για εμετό κτλ.) που βιώνει ένα άτομο που υποφέρει από κοινωνική φοβία σε μια ανάλογη περίσταση. Επιπλέον, δεν αποφεύγουν μια κοινωνική κατάσταση στην οποία θα αισθάνονται το επίκεντρο της προσοχής (π.χ. στην παρουσίαση μιας εργασίας), ενώ αντίθετα τα άτομα με κοινωνική φοβία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνουν. Τα άτομα με κοινωνική φοβία επίσης μπορεί να μην είναι ντροπαλά στις προσωπικές τους σχέσεις αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες (π.χ. όταν πρόκειται να μιλήσουν μπροστά σε κοινό) να αισθάνονται εντονότατο άγχος.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Depression and Anxiety, δείχνει ότι σε αντίθεση με άλλες αγχώδεις διαταραχές, η κοινωνική αγχώδης διαταραχή μπορεί να έχει άμεση σχέση με τον αλκοολισμό.

Ερευνητές αξιολόγησαν τον αλκοολισμό, την κοινωνική αγχώδη διαταραχή, τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, τη διαταραχή πανικού, την αγοραφοβία και συγκεκριμένες φοβίες μέσω συνεντεύξεων με 2.801 ενηλίκους διδύμους  από τη Νορβηγία.

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή είχε τη μεγαλύτερη σχέση με τον αλκοολισμό και προέβλεπε τον αλκοολισμό περισσότερο από όλες τις επιδράσεις άλλων διαταραχών άγχους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη διαταραχή συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης αλκοολισμού, ενώ άλλες διαταραχές άγχους όχι.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι θεραπείες που στοχεύουν στην πρόληψη ή τον έλεγχο της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής ενδεχομένως να έχουν επιπλέον όφελος στην πρόληψη του αλκοολισμού.

Σημειώνουν δε ότι πολλοί άνθρωποι με την συγκεκριμένη αγχώδη διαταραχή δεν ακολουθούν αγωγή. Έτσι δεν μειώνουν το βάρος της φοβίας τους αλλά και δεν μπορούν να προλάβουν προβλήματα με το αλκοόλ.