Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στη δεκαετία των 40 και του 50 χρόνων θα μπορούσε να είναι εξίσου ευεργετική όσο και το να είσαι σε φόρμα από νέος, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με ερευνητές.
Όμως οι ειδικοί λένε ότι η μελέτη, η οποία εξέταζε τα πρότυπα άσκησης των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν, δείχνει επίσης ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας: τα οφέλη εξασθενούν, όταν η άσκηση μειωθεί.
«Εάν διατηρήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής ή συμμετέχετε σε κάποιου είδους δραστηριότητα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο Δρ Pedro Saint-Maurice, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. «Εάν δεν ήσασταν δραστήριος ως νέος και φτάνοντας στα 40-50 σας και αποφασίσετε να ασκηθείτε τότε, μπορείτε ακόμη να κερδίσετε πολλά από αυτά τα οφέλη».
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open, βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 300.000 Αμερικανούς ηλικίας 50-71 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τους ζητήθηκε να εκτιμήσουν το επίπεδο της δραστηριότητάς τους σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έπειτα τα εθνικά αρχεία για να εντοπίσουν ποιοι πέθαναν τα χρόνια μέχρι τα τέλη του 2011 και από ποια αιτία.
Αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και η διατροφή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν στη μεσαία ηλικία είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου. Ωστόσο, όταν η ομάδα εξέτασε δέκα διαφορετικά μοτίβα στον τρόπο που οι άνθρωποι ήταν δραστήριοι στη ζωή τους, βρήκε μια έκπληξη.
Οι άντρες και οι γυναίκες που αύξησαν σταδιακά τη δραστηριότητά τους σε περίπου επτά ώρες την εβδομάδα σε ηλικία 40-61 ετών, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στα χρόνια που ακολούθησαν περίπου κατά 35%. Το όφελος ήταν παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε στους ανθρώπους που διατηρούσαν παρόμοιο επίπεδο δραστηριότητας από την εφηβεία τους ή από την ηλικία των 20 ετών.
Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η προστατευτική επίδραση της άσκησης δεν διαρκεί για πάντα: οι άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα άσκησης μειώθηκαν κατά τη μέση ηλικία δεν είχαν καμία διαφορά στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν είχαν γυμναστεί ποτέ στη ζωή τους.
«Αν γυμναζόσασταν τακτικά και σιγά-σιγά μειώνετε το επίπεδο άσκησής σας καθώς μεγαλώνετε, χάνετε πολλά από τα οφέλη που γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με την άσκηση», δήλωσε ο Δρ Saint-Maurice.