«Γνωρίζεις με ποιον τρόπο η στοματική σου υγεία σχετίζεται με τη γενική σου υγεία; Ρώτα τον οδοντίατρό σου!»: Το μήνυμα αυτό στέλνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που έχει οριστεί η 20η Μαρτίου. Ο ΟΣΠ αναφέρει ότι πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλει ή θα προσβάλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για την ουλίτιδα, βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.
Επισημαίνει, ακόμα, πως διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά και οι πνεύμονες και να τα προσβάλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν μία από τις σοβαρότερες αιτίες διαταραχών της πέψης.
Η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε περιοδοντικές νόσους, που παρεμβαίνουν στο μηχανισμό παραγωγής ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η ρύθμιση του διαβήτη. Επιπλέον, οι νόσοι των ούλων εγκύων γυναικών συσχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού, ενώ ο βρυγμός και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια.
Έχει όμως συνέπεια και στην ψυχολογία μας αφού η προβληματική αισθητική εικόνα του χαμόγελου αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους ανασφάλειας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς (ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία) που επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Για τους λόγους αυτούς τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς μας προτρέπουν να μάθουμε να φροντίζουμε το στόμα μας επιμένοντας ότι η στοματική υγεία αποτελεί κλειδί της σωματικής και ψυχικής υγείας αφού συμβάλλει στην εμφάνιση και την εξέλιξη των νοσημάτων.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.