Σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ο παράγοντας της γενετικής προδιάθεσης στη νόσο Αλτσχάιμερ εκτείνεται στην ευρύτερη οικογένεια. Δηλαδή ένα άτομο αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, κάποια στιγμή στη ζωή του, όχι μόνο αν έχει συγγενή πρώτου βαθμού με τη νόσο αλλά κινδυνεύει –ίσως και περισσότερο- ακόμη και αν έχει συγγενείς δευτέρου βαθμού (παππούς-γιαγιά, θείοι-θείες, ετεροθαλή αδέλφια) ή και τρίτου (πρώτα ξαδέλφια, προπάππους, προγιαγιά) που πάσχουν από την ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 270.800 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.436 είχαν πεθάνει με επίσημη αιτιολογία τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μετά από ανάλυση του οικογενειακού ιστορικού καθενός, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με έναν συγγενή πρώτου βαθμού με Αλτσχάιμερ, είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν και οι ίδιοι τη νόσο.

Όσοι είχαν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού που είχαν Αλτσχάιμερ, είχαν τετραπλάσια πιθανότητα να πάθουν και οι ίδιοι τη νόσο, ενώ εκείνοι με τέσσερις συγγενείς πρώτου βαθμού που ήσαν ασθενείς, είχαν 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και αυτοί. Όσοι είχαν έναν συγγενή πρώτου βαθμού και ένα συγγενή δεύτερου βαθμού με Αλτσχάιμερ (π.χ. πατέρα και παππού), είχαν 21 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα άτομα που είχαν τρεις συγγενείς τρίτου βαθμού με Αλτσχάιμερ, είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτά τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη διάγνωση στο μέλλον και να προβλεφθεί ασφαλέστερα ο κίνδυνος διότι το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί σημαντικό δείκτη κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έως τώρα οι περισσότερες έρευνες εστίαζαν στην άνοια των άμεσων μελών της οικογένειας, ενώ η μελέτη αυτή εξετάζει μια μεγαλύτερη οικογενειακή εικόνα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία, όσον αφορά το γιατί κάποιος εκδηλώνει Αλτσχάιμερ. Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου είναι μόνο μία από τις πιθανές αιτίες, ενώ μπορεί να ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες ή ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών αιτιών.