Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2% έως 5% όλων των πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα. Εκεί, καταναλώνονται από τα ψάρια και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς και με τον τρόπο αυτό μπαίνουν στην διατροφική αλυσίδα και φτάνουν στο στομάχι των ανθρώπων. Σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών έχουν ανιχνευθεί στους τόνους, στους αστακούς και στις γαρίδες.

Χάρη στις πολλές πρακτικές χρήσεις τους, τα πλαστικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην καθημερινή ζωή, με συνέπεια οι άνθρωποι να εκτίθενται συνεχώς σε αυτά, όπως και το ίδιο το περιβάλλον.

Τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα, ακόμη και στα ανθρώπινα κόπρανα. Σε μια διεθνή έρευνα που έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας σε οκτώ χώρες (Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρωσία, Φινλανδία και Ιαπωνία), τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όλα τα δείγματα κοπράνων που αναλύθηκαν, υπήρχαν μικροσκοπικά ίχνη πλαστικών.

Ανιχνεύθηκαν έως εννέα διαφορετικά είδη μικροπλαστικών σε ένα δείγμα, με πιο συχνά τα σωματίδια από πολυπροπυλένιο (ΡΡ) και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ). Κατά μέσο όρο κάθε δείγμα περιείχε 20 σωματίδια μικροπλαστικών ανά δέκα γραμμάρια κοπράνων.

Τα μικροπλαστικά είναι σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών. Είτε χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς σε διάφορα προϊόντα, είτε προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών στο περιβάλλον. Εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, μεταξύ άλλων επιδρώντας στο ανοσοποιητικό σύστημα ή συμβάλλοντας στην μεταφορά τοξικών χημικών και παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα. Τα πιο μικρά σωματίδια μικροπλαστικών είναι ικανά να διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος, στο λεμφικό σύστημα, ακόμη και στο ήπαρ.

Η κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης νερού και αναψυκτικών από πλαστικά μπουκάλια, είναι βασική αιτία διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό από το στόμα. Σε προηγούμενη μελέτη μάλιστα, Κινέζοι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ποσότητα μικροπλαστικών και στο μαγειρικό αλάτι.

Τα τελευταία νέα είναι πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφάσισε να στηρίξει την ECHA (European Chemicals Agency) στην πρότασή της, η οποία ανακοινώθηκε στις 18/1/19 στο Ελσίνκι, για την απαγόρευση προσθήκης μικροπλαστικών σε διάφορα προϊόντα (απορρυπαντικά, καλλυντικά, προστατευτικά σπρέι, φάρμακα) .