Η κατανάλωση μανιταριών περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση προβλημάτων μνήμης και ομιλίας μετά τα 60, σύμφωνα με έρευνα.
Ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό που υπάρχει στα μανιτάρια θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Όσο περισσότερα μανιτάρια έφαγαν οι συμμετέχοντες, τόσο καλύτερες επιδόσεις είχαν σε τεστ σκέψης και νοητικής επεξεργασίας.
Τα ευρήματα της μελέτης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης βασίστηκαν σε 663 ενήλικες Κινέζους ηλικίας άνω των 60 ετών, των οποίων η διατροφή και ο τρόπος ζωής εξετάστηκαν από το 2011 έως το 2017.
Κατά τη διάρκεια της εξαετούς μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μανιταριών μείωσε τις πιθανότητες ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας: περίπου 9% των ανθρώπων που έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες την εβδομάδα διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική δυσλειτουργία, σε σύγκριση με 19% αυτών που έτρωγαν λιγότερo από μία μερίδα.
Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη τους και να προκαλέσει προβλήματα στην ομιλία, την προσοχή και τον εντοπισμό αντικειμένων σε χώρους – αλλά οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές όχι αρκετά σοβαρές, ώστε να μιλάμε για άνοια.
Όσοι έτρωγαν συχνά μανιτάρια είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ που υποβλήθηκαν και βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας – και αυτό ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο σε εκείνους που κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες την εβδομάδα ή περισσότερα από 300 γραμμάρια μανιταριών.
«Αυτή η συσχέτιση είναι εκπληκτική και ενθαρρυντική», δήλωσε ο καθηγητής Lei Feng, συγγραφέας της μελέτης, από το τμήμα ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. «Φαίνεται ότι ένα συνηθισμένο διατροφικό συστατικό θα μπορούσε να έχει δραματική επίδραση στη γνωστική παρακμή. Αλλά μιλάμε για ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων – το τσάι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια και τα ψάρια είναι επίσης γνωστό ότι ωφελούν».
Οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι τα μανιτάρια είναι μία από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές της εργοθεΐνης – μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ουσία που οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν μόνοι τους. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη D, το σελήνιο και η σπερμιδίνη, η οποία προστατεύει τους νευρώνες από βλάβες.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.