Στο θερμό και υγρό περιβάλλον του γυμναστηρίου τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν. Τι πρέπει να κάνουμε; Όχι βέβαια να σταματήσουμε τις επισκέψεις στο γυμναστήριο.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology, AAD) εξέδωσε μερικές συμβουλές προστασίας για τα άτομα που επισκέπτονται χώρους άθλησης.

  1. Να φοράτε φαρδιά ρούχα, που απορροφούν τον ιδρώτα. Θα βοηθήσουν το δέρμα σας να παραμείνει στεγνό, εμποδίζοντας την ανάπτυξη μικροβίων πάνω του.
  2. Να πλένετε μετά από κάθε χρήση τα ρούχα του γυμναστηρίου και να μην τα φοράτε για δεύτερη φορά.
  3. Να μην περπατάτε ποτέ ξυπόλυτοι στα αποδυτήρια, τα ντους ή γύρω από την πισίνα. Φροντίστε σε κάθε επίσκεψη να έχετε μαζί ένα ζευγάρι αθλητικές σαγιονάρες, τις οποίες θα φοράτε αμέσως μόλις βγάζετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας.
  4. Να φροντίζετε τα τραύματά σας. Αν έχετε κάποια γρατζουνιά ή πληγή (ακόμα και μικρή) φροντίστε να είναι καθαρή και καλυμμένη όταν πάτε στο γυμναστήριο.
  5. Να αποφύγετε να κάνετε σάουνα και υδρομασάζ έως ότου επουλωθεί πλήρως ο οποιοσδήποτε τραυματισμός στο δέρμα σας.
  6. Να απολυμαίνετε τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου πριν τον χρησιμοποιήσετε. Για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντιλάκια ή σπρέι.
  7. Για πρόσθετη προστασία, να βάζετε μία πετσέτα ανάμεσα στο δέρμα σας και τις κοινόχρηστες επιφάνειες (π.χ. στον πάγκο γυμναστικής και στο κάθισμα του ποδηλάτου). Φροντίστε μόνο να την βάζετε από την ίδια πλευρά σε όλα τα μηχανήματα. Να την πλένετε έπειτα από κάθε χρήση.
  8. Όταν είναι εφικτό, να χρησιμοποιείτε δικό σας εξοπλισμό (π.χ. στρώμα για τη γιόγκα), τον οποίο θα μεταφέρετε κάθε φορά από το σπίτι σας.
  9. Αμέσως μόλις ολοκληρώνετε την προπόνηση, να πλένετε καλά τα χέρια σας, με ζεστό, τρεχούμενο νερό και σαπούνι.
  10. Μόλις τελειώνετε την άσκηση, να κάνετε αμέσως ντους και να φοράτε καθαρά ρούχα (συμπεριλαμβανομένων καθαρών εσωρούχων και καλτσών).