Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν ημερησίως δύο ή περισσότερα ποτά που περιείχαν ζάχαρη είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Κάθε επιπρόσθετο ποτό συνδέθηκε επίσης με 10% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη, που διοργανώθηκε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας Τ.Η. Chan το Χάρβαρντ, διαπίστωσε επίσης ότι η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αύξησε τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο κατά 18%.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και την αντικατάστασή τους με άλλα ποτά, κατά προτίμηση νερό, για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και της μακροζωίας», δήλωσε ο κ. Vasanti Malik, ένας εκ των ερευνητών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει δεσμούς μεταξύ κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και αύξησης βάρους, υψηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και λίγες έχουν εξετάσει τη σχέση με τη θνησιμότητα.

Για να εξετάσουν την επίδραση των ζαχαρούχων ποτών στον κίνδυνο θανάτου για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 37.716 άνδρες και 80.647 αμερικανικές γυναίκες, από δύο διαφορετικές μελέτες, που έληξαν και οι δύο το 2014. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους κάθε τέσσερα χρόνια και απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τη γενική υγεία τους κάθε δύο χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών λιγότερο από μία φορά το μήνα, η κατανάλωση ενός έως τεσσάρων τέτοιων ποτών ανά μήνα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 1%. Όμως, η κατανάλωση δύο έως έξι την εβδομάδα βρέθηκε να σχετίζεται με αύξηση 6% και η κατανάλωση ενός έως δύο ημερησίως με αύξηση 14%. Αν οι κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών ήταν δύο ή περισσότερα ημερησίως, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 21%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικατάστασή τους με ποτά με τεχνητά γλυκαντικά συνδέεται με μέτρια χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, διαπιστώθηκε επίσης ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης ποτών με τεχνητά γλυκαντικά (τουλάχιστον τέσσερα την ημέρα) και ελαφρώς αυξημένου κινδύνου γενικής και καρδιαγγειακής θνησιμότητας στις γυναίκες.

Ο Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής, αναφέρει στη μελέτη: «Αυτά τα ευρήματα είναι συνεπή με τις γνωστές αρνητικές επιδράσεις της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης στους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου και τις ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο».