Η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, πρωτεύουσα του νησιού των Βαλεαρίδων, περιορίζει τη αλκοόλ σε ορισμένους δημοφιλείς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της παραλίας, σε μια προσπάθεια περιορισμού των μεθυσμένων τουριστών.

Η αστυνομία θα είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα μέχρι τις 3.000 ευρώ για αντικοινωνική συμπεριφορά από την 1η Απριλίου. Μπαρ, κλαμπ ή εστιατόρια που παραβιάζουν τον νόμο προωθώντας την κατανάλωση αλκοόλ στον δρόμο θα κινδυνεύουν επίσης με πρόστιμο.

Στις πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές της Πάλμα ντε Μαγιόρκα δεν θα υπάρχουν πλέον «Happy hour» με φθηνά ποτά ή προσφορές «παίρνεις δύο, πληρώνεις το ένα».

Η Μαγιόρκα αποτελεί παραθεριστικό θέρετρο για νεαρούς Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι συχνά πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και διασκεδάζουν ως το πρωί σε κλαμπ αλλά και στους δρόμους, όπως και το γειτονικό νησί της Ίμπιζα.

Η Alexandra Wilms, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού των Βαλεαρίδων, δήλωσε ότι τα δύο κύρια μέρη όπου παρουσιάζεται αντικοινωνική, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ήταν η Πλάγια ντε Πάλμα -η μακρά παραλία ανατολικά της Πάλμα ντε Μαγιόργκα- και το Μαγκαλούφ, 18χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης. Οι νέοι περιορισμοί, που επιβάλλονται από τον δήμο, ισχύουν για την Πλάγια ντε Πάλμα και τέσσερις κεντρικές ζώνες της πόλης, αλλά όχι για το Μαγκαλούφ.

Πέρυσι, υπήρξαν τουλάχιστον 15 περιπτώσεις τουριστών που έπεσαν από μπαλκόνια στη Μαγιόρκα – σε οκτώ από αυτές οι πτώσεις ήταν θανατηφόρες.

Η κ. Wilms δήλωσε ότι «οι ντόπιοι παραπονιούνται εδώ και χρόνια ότι κάτι πρέπει να γίνει. Το πρόβλημα είναι οι μεθυσμένοι τουρίστες που συγκεντρώνονται και καυγαδίζουν στον δρόμο – οι ντόπιοι ξυπνούν και βλέπουν εμετό, σκουπίδια, σπασμένα γυαλιά».

Ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει το 42% του ΑΕΠ των Βαλεαρίδων Νήσων, δήλωσε η κ. Wilms και γίνεται τώρα μια προσπάθεια προσέλκυσης «καλύτερου τουρισμού – ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν την περιοχή και τον πολιτισμό της – και όχι απλώς να είναι μεθυσμένοι στην παραλία».

Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο τουρισμός στις Βαλεαρίδες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια: το 2017 τα νησιά φιλοξένησαν 16 εκατομμύρια τουρίστες, 6,3% περισσότερους από ό,τι το 2016. Μόνο στη Μαγιόρκα το 2017 οι τουρίστες έφτασαν τα 11,6 εκατ., εκ των οποίων τα 4,4 εκατ. ήταν Γερμανοί και τα 2,3 εκατ. Βρετανοί.