Συνήθως όταν βλέπουμε κάποιον να μιλάει μόνος του στην μέση του δρόμου, το μυαλό μας πάει στο κακό. Σκεφτόμαστε πως έχει τρελαθεί και συνομιλεί με ανύπαρκτους ανθρώπους. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, λένε οι επιστήμονες.. Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι ψυχολόγοι Daniel Swingley και Gary Lupyan κατέληξαν το ότι το να μιλάς στον εαυτό σου είναι καταρχάς υγιές και κατά δεύτερον ευεργετικό. Το να σκεφτόμαστε φωναχτά μας βοηθάει να υλοποιήσουμε, ή να αναλύσουμε καλύτερα αυτό που σκεφτόμαστε. Μας βοηθά να έχουμε μια καλύτερη αίσθηση των πραγμάτων.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι Swingley και Lupyan έδωσαν σε εθελοντές το όνομα από ένα αντικείμενο, και τους είπαν να τα βρουν στο σουπερμάρκετ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του πειράματος, οι συμμετέχοντες έψαξαν τα αντικείμενα χωρίς να μιλούν. Στη δεύτερη φάση, επαναλάμβαναν το όνομα του αντικειμένου, δυνατά, ενώ περπατούσαν μέσα στο σουπερμάρκετ. Τα εύρηματα έδειξαν πως όσοι επαναλάμβαναν τις ονομασίες των προϊόντων τα βρήκαν στο μισό χρονικό διάστημα από εκείνους που δεν μιλούσαν κατά τη διάρκεια της αναζήτησης.
Οι εσωτερικές και εξωτερικές οδηγίες που δίνονται στον εγκέφαλο μας βοηθούν να βρίσκουμε κάποιο χαμένο αντικείμενο πιο γρήγορα. Όταν μιλάμε στον εαυτό μας ο εγκέφαλός μας λειτουργεί όπως όταν δίνουμε οδηγίες σε έναν άλλο άνθρωπο. Επομένως, αυτό που, ουσιαστικά, κάνουμε είναι να δίνουμε οδηγίες στον ίδιο μας τον εαυτό, υπενθυμίζοντας μας τι είναι αυτό που κάνουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή και ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.
Κατά τα ευρήματα της έρευνας, μπορούμε να βελτιώσουμε την όρασή μας όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε ένα αντικείμενο ακούγοντας την ονομασία του. Για παράδειγμα αν έχουμε χάσει ένα στυλό οι πιθανότητες να το βρούμε συντομότερα, επαναλαμβάνοντας στον εαυτό μας τη λέξη «στυλό» είναι μεγαλύτερες.
Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι όταν μιλάμε στον εαυτό μας τότε ενισχύουμε και βελτιστοποιούμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Αυτό γιατί μιλώντας παρέχουμε οδηγίες στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι απασχολημένος και με άλλες λειτουργίες να επικεντρωθεί σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε.