Το κάπνισμα κάνναβης, τύπου skunk, με υψηλή περιεκτικότητα σε THC αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ψυχικής ασθένειας, λένε οι ερευνητές. Εκτιμούν ότι περίπου μία στις 10 νέες περιπτώσεις ψύχωσης μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση ισχυρής κάνναβης, με βάση μελέτη σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ, όπου το μεγαλύτερο μέρος της κάνναβης που κυκλοφορεί είναι πολύ ισχυρή, ο κίνδυνος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο The Lancet. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η καθημερινή χρήση οποιουδήποτε είδους κάνναβης αυξάνει τις πιθανότητες ψύχωσης.

Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, παρόλο που η μελέτη δεν είναι οριστική απόδειξη βλάβης. Η επικεφαλής ερευνήτρια και ψυχίατρος Δρ Marta Di Forti δήλωσε: «Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε υψηλής δραστικότητας κάνναβη, θα πρέπει να γνωρίζετε αυτόν τον δυνητικό κίνδυνο».

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψύχωση χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και μπορεί να ακούν φωνές, να βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν ή να έχουν παραληρητικές, συγκεχυμένες σκέψεις. Πρόκειται για μια αναγνωρισμένη ιατρική πάθηση και κάτι διαφορετικό από το να βρίσκεται κάποιος υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Υπάρχει διαφωνία ως προς το κατά πόσο η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει ή απλώς να επιδεινώσει προβλήματα ψυχικής υγείας και πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στη νομιμοποίηση ή αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης.

Οι γιατροί ανησυχούν για την αυξανόμενη χρήση κάνναβης υψηλής δραστικότητας που περιέχει υψηλό ποσοστό THC – της ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης. Η κάνναβη τύπου skunk με περιεκτικότητα σε THC 14% αποτελεί πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία της ουσίας που πωλείται στους δρόμους του Λονδίνου, σύμφωνα με ειδικούς.

Οι ερευνητές, από το King’s College του Λονδίνου, εξέτασαν τη χρήση κάνναβης σε 11 πόλεις της ΕΕ, καθώς και μια περιοχή της Βραζιλίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή χρήση κάνναβης ήταν πιο συχνή σε ασθενείς με πρώτα σημάδια ψύχωσης. Η χρήση κάνναβης υψηλής δραστικότητας ήταν επίσης συχνότερη σε ασθενείς με πρώτα σημάδια ψύχωσης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου .

Και στις 11 πόλεις, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν κάνναβη σε καθημερινή βάση ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με πρώτα σημάδια ψύχωσης, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κάνναβη. Οι πιθανότητες πενταπλασιαζόταν στις περιπτώσεις καθημερινής χρήσης κάνναβης υψηλής δραστικότητας. Δεν υπήρξαν ωστόσο ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της χρήσης κάνναβης λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και της ψύχωσης, ανεξάρτητα από την ισχύ της ουσίας.