Η έλλειψη καθαρού νερού είναι περισσότερο θανατηφόρα για τα παιδιά σε περισσότερες από δώδεκα χώρες που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, απ’ ό,τι είναι ο ίδιος ο πόλεμος, δήλωσε την Πέμπτη η UNICEF σε μια έκθεση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό στις 22 Μαρτίου.

Η μελέτη της UNICEF σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι παροχή νερού επηρεάζει τα παιδιά που βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δείχνει επίσης ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι κατά μέσο όρο περισσότερο από 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με το μη ασφαλές νερό και την κακή αποχέτευση.

«Οι πιθανότητες είναι ήδη κακές για τα παιδιά που ζουν σε χώρες με παρατεταμένες συγκρούσεις – με πολλά να μην έχουν πρόσβαση σε κάποια ασφαλή πηγή νερού», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Henrietta Fore: «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν περισσότερα παιδιά που πεθαίνουν από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό παρά από σφαίρες».

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε χρόνο, 85.700 παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν από διάρροια που συνδέεται με μη ασφαλείς εγκαταστάσεις ύδρευσης και υγιεινής, σε σύγκριση με 30.900 θύματα από τις συγκρούσεις. Περίπου 72.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που συνδέονται με προβλήματα πρόσβασης σε καθαρό νερό, σε σύγκριση με 3.400 θύματα από βίαιες συγκρούσεις.

Η UNICEF μελέτησε στοιχεία από το Αφγανιστάν, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Μάλι, τη Μιανμάρ, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη. Εν συνεχεία, συγκρίθηκαν οι εκτιμήσεις περί θνησιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη «συλλογική βία» και τη «διαρροϊκή νόσο».

Κατά μέσο όρο, οι εκτιμήσεις θνησιμότητας ήταν υψηλότερες για τις διαρροϊκές ασθένειες σε άτομα κάτω των 15 ετών, σε σχέση με τη βία – εκτός από τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από διαρροϊκές ασθένειες σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Λιβύη και τη Συρία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Εκατοντάδες εκατομμύρια νέοι ζουν σε περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι περισσότερες χώρες εμπλέκονται τώρα σε ένοπλες συγκρούσεις, εμφύλιες και μη, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 30 χρόνια. Υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι τα παιδιά «είναι πάντα μεταξύ των πιο ευάλωτων» και αντιμετωπίζουν πληθώρα απειλών που συνδέονται με την έλλειψη ασφαλούς παροχής νερού.