Τη λίστα με τα πιο καθαρά λαχανικά και τα πιο επιβαρυμένα από χημικά τρόφιμα για το 2019, ανακοίνωσε το Environmental Working Group. Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα τη λίστα με τα πιο «βρώμικα» λαχανικά και φρούτα, δηλαδή αυτά με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά και τα πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά. Η έκθεση, η οποία γίνεται κατ’ εντολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, βασίζεται στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 39.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι λίστες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ορισμένων βιολογικών οπωροκηπευτικών για να μειώσουν την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίζει ως «βιολογικά» τα τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς συνθετικές χημικές ουσίες ή λιπάσματα, γενετική μηχανική, ακτινοβολία και ιλύ καθαρισμού λυμάτων. Αναγνωρίζει ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά και η τιμή τους θα μπορούσε να είναι απαγορευτική για κάποιους, συμπληρώνοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εάν δεν μπορούν να αγοράσουν τα βιολογικά.

Είναι σημαντικό να πλένουμε τα προϊόντα αυτά με καθαρό νερό της βρύσης ή και με διάλυμα σόδας, τονίζουν οι ειδικοί. Πιθανά να μην απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά το προσεκτικό πλύσιμο θα βοηθήσει στη μείωση των ιών και των βακτηριδίων, κάτι που είναι σημαντικό για να αποφευχθούν οι ασθένειες που προκαλούνται από τα τρόφιμα.

Η λίστα

Η λίστα για το 2019 βγήκε στη δημοσιότητα πρόσφατα. Στην κορυφή της λίστας με τα «βρώμικα» λαχανικά βρέθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η φράουλα, ενώ εντύπωση προκάλεσε το kale το οποίο εκτοξεύθηκε στην τρίτη θέση ενώ πέρσι δεν βρισκόταν καν στη συγκεκριμένη λίστα. Στη δωδεκάδα βρέθηκαν πολλά από τα λαχανικά που είδαμε και την περασμένη χρονιά. Το μήλο, που πριν από τη φράουλα, και για πέντε συνεχόμενα χρόνια, κατείχε την πρώτη θέση, έχει πλέον πέσει στην πέμπτη.

Τα λαχανικά και τα φρούτα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

1.Φράουλες

2.Σπανάκι

3.Kale (λαχανίδα)

4.Νεκταρίνια

5.Μήλα

6.Σταφύλια

7.Ροδάκινα

8.Κεράσια

9.Αχλάδια

10.Nτομάτες

11.Σέλινο

12.Πατάτες

Τα λιγότερο επιβαρυμένα λαχανικά και φρούτα

1.Αβοκάντο

2.Καλαμπόκι

3.Ανανάς

4.Αρακάς (κατεψυγμένος)

5.Κρεμμύδια

6.Παπάγια

7.Μελιτζάνα

8.Σπαράγγια

9.Ακτινίδια

10.Λάχανο

11.Κουνουπίδι

12.Μπρόκολο