Μέχρι τώρα η επικρατούσα επιστημονική άποψη ήταν πως η εξοχή και τα αγροτικά τοπία συντελούν στην ηρεμία και την μείωση των επιπέδων κατάθλιψης. Έρευνες είχαν δείξει πως εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μέσα σε ένα φυσικό και όχι αστικό περιβάλλον έχουν «καλωδιώσει» έτσι τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε ενστικτωδώς, ακόμα και σήμερα, να προτιμά τη γαλήνη της εξοχής παρά τη σύγχυση των πόλεων, ακόμα και αν έχει γεννηθεί σε αυτές. Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ θεωρούσαν πως οι κάτοικοι των πόλεων, βαθιά μέσα τους, μπορεί να υποφέρουν όπως τα ζώα που είναι αιχμάλωτα σε κλουβιά.
Μια νέα έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι σε ένα όμορφο περιβάλλον, είτε αυτό βρίσκεται στη φύση είτε σε αστική περιοχή. Η ομάδα των επιστημόνων, με επικεφαλής την ερευνήτρια Τσανούκι Ιλούσκα Σερεσάιν, ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 1 εκατομμύριο φωτογραφίες της Μ. Βρετανίας και μελέτησαν την αξιολόγησή τους από θεατές. Οι άνθρωποι ερωτήθηκαν για το πόσες φορές την ημέρα νιώθουν χαρούμενοι με το μέρος στο οποίο ζουν, με ποιους είναι και τι κάνουν.
Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη ήταν οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και η κηπουρική. Η βροχή μπορεί να μειώσει τη χαρά, σε αντίθεση με την ηλιοφάνεια και τις αυξημένες θερμοκρασίες. Ωστόσο, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν μεγαλύτερη χαρά σε γραφικά τοπία και δεν επηρεάζονται τόσο από τον καιρό. Εκτός της όμορφης φύσης, εξίσου θετική επίδραση είχαν οι εκκλησίες, τα αγροκτήματα και οι πύργοι.
Οι επιστήμονες λένε πως αυτή η έρευνα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για το πώς σχεδιάζονται οι πόλεις ώστε να επηρεάζεται θετικά η ζωή των ανθρώπων. Τα τωρινά ευρήματα πηγαίνουν κόντρα σε παλαιότερες μελέτες που υποστήριζαν ότι οι άνθρωποι που ζουν στην εξοχή είναι πολύ πιο χαρούμενοι από εκείνους που μένουν στην πόλη.