Ένα παιδί ηλικίας πέντε μηνών πέθανε στην Ιταλία, έπειτα από περιτομή την οποία πραγματοποίησαν οι γονείς του στο σπίτι τους.

Το μωρό μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Μπολόνια με καρδιακή ανακοπή, αλλά πέθανε λίγο αργότερα. Οι αρχές στη βόρεια επαρχία Ρέτζιο Εμίλια έχουν ξεκινήσει έρευνα εναντίον των γονέων, οι οποίοι αναφέρεται ότι κατάγονται από την Γκάνα.

Σε μια παρόμοια περίπτωση, ένα παιδί δύο ετών πέθανε μετά από αποτυχημένη περιτομή σε κέντρο μεταναστών στη Ρώμη τον Δεκέμβριο.

Περίπου 5.000 περιτομές εκτελούνται στην Ιταλία κάθε χρόνο, αλλά πάνω από το ένα τρίτο πραγματοποιούνται παράνομα, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Amsi. Η περιτομή δεν πραγματοποιείται σε δημόσια κέντρα υγείας στη ρωμαιοκαθολική χώρα. Πολλοί από τους μετανάστες της χώρας προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες όπου η περιτομή είναι συνηθισμένη.

Παρόλο που πρόκειται για μια σχετικά απλή ιατρική διαδικασία, η περιτομή δεν είναι εντελώς άνευ κινδύνου. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν σε έναν άνδρα ή ένα αγόρι να κάνει περιτομή εάν έχει μια ασυνήθιστα σφιχτή ακροποσθία (φίμωση) ή υποφέρει από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ακροποσθίας και του πέους, όπως βαλανίτιδα.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι άνδρες που έχουν κάνει περιτομή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από HIV από γυναίκες-φορείς του ιού. Δεν είναι σαφές εάν η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, αλλά οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ίσως μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης κονδυλωμάτων.

Οι κύριοι κίνδυνοι της επέμβασης που συνηθίζεται για θρησκευτικούς λόγους σε εβραίους και μουσουλμάνους είναι η αιμορραγία και η μόλυνση.

Η περιτομή είναι νόμιμη σε όλη την Ευρώπη, παρόλο που η πρακτική γίνεται όλο και πιο αμφιλεγόμενη. Ένα δικαστήριο στη Γερμανία πέρασε μια τοπική απαγόρευση το 2012 μετά από την περιτομή ενός τετράχρονου μικρού μουσουλμάνου που οδήγησε σε επιπλοκές, με τον δικαστή να λέει ότι η επέμβαση «μόνιμα και ανεπανόρθωτα άλλαξε το σώμα του». Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση αργότερα διευκρίνισε ότι η επέμβαση είναι νόμιμη υπό την προϋπόθεση ότι εκτελείται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνέστησε στις χώρες-μέλη να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται καλές ιατρικές και υγειονομικές πρακτικές κατά την επέμβαση περιτομής.