Πλάκες β-αμυλοειδούς– μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους- εντόπισαν επιστήμονες στους εγκεφάλους δελφινιών που είχαν εξοκείλει στις ακτές της Φλόριντας και της Μασαχουσέτης. Οι πλάκες αυτές που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι δίνει το έναυσμα της διαδικασίας που  οδηγεί στη γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται η νόσος Ατσχάιμερ.

Αναλύοντας τον εγκεφαλικό ιστό των θαλάσσιων θηλαστικών οι επιστήμονες, με επικεφαλής το νευροπαθολόγο δρα Ντέιβιντ Ντέιβις, του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, εντόπισαν επίσης στον εγκέφαλο των ζώων την παρουσία της τοξίνης ΒΜΑΑ, που παράγεται από κυανοβακτήρια (τα κυανοβακτήρια είναι μονοκύτταροι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί που σχηματίζουν μια χαρακτηριστική πράσινη γλίτσα σε νερά και υγρές επιφάνειες). Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One.

Από προηγούμενες μελέτες έχει φανεί ότι, η ΒΜΑΑ πυροδοτεί το σχηματισμό πλακών βήτα-αμυλοειδούς και νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο των ζώων. Πρόκειται για τις ίδιες ανωμαλίες που συναντώνται και στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

«Βρήκαμε πλάκες βήτα-αμυλοειδούς και κατεστραμμένους νευρώνες στους εγκεφαλικούς ιστούς των δελφινιών που είχαν πεθάνει στις παραλίες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν τα δελφίνια που εντόπισαν, βρέθηκαν στις ακτές εξαιτίας κάποιας νόσου που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη τοξίνη στον εγκέφαλό τους ή με τις πλάκες που «παραπέμπουν» στο ανθρώπινο Αλτσχάιμερ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι έρευνες σε ζώα βοηθούν τους επιστήμονες να εξάγουν συμπεράσματα για τους ανθρώπους και την υγεία τους. Στην περίπτωση των συγκεκριμένων δελφινιών, οι ερευνητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ο ωκεανογράφος Λάρι Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι ανέφερε ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η χρόνια έκθεση σε κυανοβακτήρια είναι δυνατό όντως να πυροδοτήσει Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους, αλλά πως εκείνος δεν θα ήθελε να το διακινδυνεύσει. Η άποψη του εθνοβοτανολόγου Πολ Άλαν Κοξ του ερευνητικού κέντρου Brain Chemistry Labs είναι πως μέχρι το ζήτημα να ξεκαθαριστεί από τις έρευνες που θα γίνουν, οι άνθρωποι καλά θα έκαναν να αποφεύγουν την έκθεση σε κυανοβακτήρια.