Σχεδόν οι μισοί νέοι ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί και περισσότερο κουρασμένοι εξαιτίας της χρήσης των κινητών τους τηλεφώνων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων βιώνει αυτό που οι επιστήμονες περιγράφουν ως «technoference», όρος που περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η χρήση κινητών τηλεφώνων προκαλεί «παρεμβολές» στην καθημερινή ζωή.

Οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ  της Αυστραλίας διενήργησαν μελέτη για να διαπιστώσουν αν η «προβληματική χρήση κινητών τηλεφώνων» επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers, το 24% των γυναικών και το 15% των ανδρών θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «προβληματικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων».

Επίσης, διαπίστωσαν ότι το 40,9% των παιδιών ηλικίας 18-24 ετών και το 23,5% των ηλικιών 25-29 ετών υποφέρουν από technoference. Ο Δρ Oscar Oviedo-Trespalacios, από το Κέντρο Έρευνας Ατυχημάτων και Οδικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου, εξήγησε ότι ο όρος technoference αναφέρεται σε «εισβολές και διακοπές της καθημερινότητας των ανθρώπων εξαιτίας των κινητών τηλεφώνων και της χρήσης τους».

Η ομάδα αξιολόγησε 709 χρήστες κινητών τηλεφώνων, ηλικίας μεταξύ 18 και 83 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν κατηγορούν τα τηλέφωνά τους για έλλειψη ύπνου, χαμηλότερη παραγωγικότητα, λάθη στην οδήγηση και σωματικό πόνο.

Η έρευνα, που διεξήχθη το 2018, επανέλαβε ερωτήματα μιας παρόμοιας έρευνας από το 2005. Η ομάδα διαπίστωσε ότι μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες υποστηρίζουν ότι χάνουν ύπνο λόγω του χρόνου που περνούν στα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε κατά 17,2% για τις γυναίκες και κατά 8,6% για τους άνδρες μέσα στα 13 χρόνια που χωρίζουν τις δύο έρευνες.

Όσον αφορά την παραγωγικότητα, το 12,6% των ανδρών συμμετεχόντων και το 14% των γυναικών αναγνώρισαν μείωση του επιπέδου της, εξαιτίας  του χρόνου που αφιερώνουν στα τηλέφωνά τους. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις πτυχές της καθημερινότητάς μας», σημείωσε ο Δρ Oscar Oviedo-Trespalacios.