Η γονιμότητα απασχολεί περισσότερο από ποτέ τα ζευγάρια που παντρεύονται στις μέρες μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω σπουδών και αναζήτησης επαγγελματικής αποκατάστασης πριν το γάμο και κατ’ επέκταση οικονομικής ανεξαρτησίας, διαπιστώνεται καθυστέρηση στην τεκνοποίηση σε σχέση με την βιολογική ηλικία του ατόμου.
Σήμερα, όμως, η επιστήμη έρχεται αρωγός στο να δώσει λύσεις στα προβλήματα της γονιμότητας τόσο στους άνδρες καθώς και στις γυναίκες. Γι’ αυτό και μιλάμε για διατήρηση γονιμότητας, η οποία γίνεται με την μέθοδο της κατάψυξης ωαρίων, σπέρματος και εμβρύων.
Το βάρος σ’ αυτό που λέγεται τεκνοποίηση πέφτει περισσότερο στην γυναίκα. Αυτή είναι που κυοφορεί το έμβρυο, αλλά αυτό που έχει περισσότερη σημασία δεν είναι τόσο η ηλικία του σώματός της όσο η ηλικία του γενετικού της υλικού. Μπορεί δηλαδή να διατηρήσει την νιότη του γενετικού της υλικού, ακόμα και αν δεν έχει αποφασίσει να τεκνοποιήσει, ακόμα και αν δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο με τον οποίο θα αποφάσιζε να αποκτήσει παιδί. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία μέθοδος που σταματάει τον χρόνο και δίνει την δυνατότητα στην γυναίκα να πάρει τις αποφάσεις της μετά από ώριμη σκέψη τόσο για την καταλληλότητα του συντρόφου της όσο κυρίως της ίδιας να φέρει στον κόσμο μια καινούργια ζωή.
Ο Ιπποκράτης έλεγε «Το προλαμβάνειν καλύτερο του Θεραπεύειν». Η κρυοφύλαξη ωαρίων, όταν η γυναίκα είναι στην καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία, αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να έχει μια επιτυχημένη εξωσωματική – τεκνοποίηση σε ηλικία άνω των 40 ετών.
Η κρυοφύλαξη ωαρίων επίσης συνίσταται, α. Πριν οποιαδήποτε χημειοθεραπεία, που μπορεί να επηρεάσει της ωοθήκες, β. Σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού πρώιμης εμμηνόπαυσης, γ. Ιστορικό ενδομητρίωσης, δ. Σε χειρουργική αφαίρεση μορφώματος ωοθηκών, και ε. Σε ενδείξεις (υπέρηχος, ΑΜΗ) πρώιμης ωοθηκικής ανεπάρκειας.
Η διαδικασία της κρυοφύλαξης ωαρίων είναι απλή και γενικώς οικονομική. Η σωστή ενημέρωση και προπάντων η πρόληψη θα οδηγήσει σε λιγότερα μελλοντικά προβλήματα τεκνοποίησης.
Επίσης, στην σημερινή εποχή βλέπουμε πολύ συχνά τον ανδρικό παράγοντα να έχει επηρεαστεί αρνητικά κατά πολύ στον τομέα της γονιμότητας. Το αυξημένο άγχος, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και όσοι ασκούν επαγγέλματα όπως οδηγοί ταξί, αγρότες που έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα, αλλά και αυτοί που δουλεύουν σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία π.χ. ψήστης, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλής ποιότητας σπέρμα.
Η απόφαση της τεκνοποίησης από τον άντρα σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας πτώσης της ποιότητας του σπέρματος.
Η πρόληψη και εδώ με την κρυοφύλαξη του σπέρματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για καλύτερα μελλοντικά αποτελέσματα στον τομέα της τεκνοποίησης.
Η κρυοφύλαξη σπέρματος συνίσταται επίσης σε αθλητές, ποδοσφαιριστές, στρατιωτικούς, ναυτικούς, και πριν οποιουδήποτε είδους χημειοθεραπεία.
Αλλά όχι μόνο ο άντρας ή η γυναίκα ξεχωριστά, αλλά και το ζευγάρι που για διάφορους λόγους δεν είναι ακόμα έτοιμο να τεκνοποιήσει, μπορεί να κρυοφυλάξει τα έμβρυά του. Ο βιολογικός χρόνος του γενετικού τους υλικού τρέχει και στην περίπτωση αυτή, μπορούν να φροντίσουν ο χρόνος αυτός να σταματήσει, χωρίς οι ίδιοι να σταματήσουν τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα μπαίνει στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, απ’ την οποία δημιουργούνται έμβρυα με το σπέρμα του συντρόφου της και αυτά κρυοφυλάσσονται. Τα έμβρυα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα δίνοντας στο ζευγάρι καλύτερα αποτελέσματα τεκνοποίησης.
Φυσικά η κρυοσυντήρηση ΝΑΙ μεν μας αυξάνει τις πιθανότητες τεκνοποίησης άλλα ΔΕΝ μας εγγυάται και την τεκνοποίηση. Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι ΟΧΙ άγχος. Εφόσον δεν μπορούμε, για πολλούς λόγους που εμείς γνωρίζουμε, να τεκνοποιήσουμε την χρονική στιγμή που έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά με τον ΕΙΔΙΚΟ ιατρό για να πάρουμε την σωστή απόφαση.
Κωνσταντίνος Ν. Δημητρούλης
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διευθυντής του Κέντρου Βιογενετικής
www.biogenetic.gr