Από τα 9 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικού που έχουν παραχθεί μέχρι τώρα από την στιγμή που φτιάχτηκε το πρώτο πλαστικό, μόνο το 9% έχει ανακυκλωθεί.

Σύμφωνα με τους Forbes, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (United Nations Environment Programme) εκτιμά ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 12 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού στους χώρους υγειονομικής ταφής, το περιβάλλον και τους ωκεανούς. Το μεγαλύτερο μερίδιο των αποβλήτων ανήκει στα αποτσίγαρα, τα πλαστικά μπουκάλια, τις συσκευασίες τροφίμων και τις πλαστικές τσάντες του σουπερμάρκετ. Τα φίλτρα των τσιγάρων δημιουργούνται από οξική κυτταρίνη, ενός τύπου πλαστικό που μπορεί να πάρει πάνω από μια δεκαετία για να αποσυντεθεί.

Ένα σούπερ μάρκετ στην Ταϊλάνδη προκειμένου να συμβάλει στο, περιορισμό χρήσης πλαστικών, ξεκίνησε να πουλά τα προϊόντα του σε συσκευασίας από φύλλα μπανάνας.Πρόκειται για το σουπερμάρκετ Ρίμπινγκ στο Τσιανγκμάι της Ταϊλάνδης. Μια εταιρεία real estate δημοσίευσε φωτογραφίες της συσκευασίας των φύλλων μπανάνας στη σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η καινοτομία απέκτησε γρήγορα ευρύτερη προσοχή.

Αν και στο συγκεκριμένο σουπερμάρκετ χρησιμοποιούν ένα μικρό πλαστικό ως ετικέτα, η μέθοδος των μπανανόφυλλων μειώνει σημαντικά την απαιτούμενη ποσότητα πλαστικού και θεωρείται μια καλή εναλλακτική λύση, καθώς κάθε φύλλο είναι μεγάλο, παχύ και αρκετά εύκαμπτο για να διπλωθεί.Τα προϊόντα τυλίγονται σε ένα φύλλο και ασφαλίζονται με ένα κομμάτι μπαμπού.

Κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το σχετικό κόστος των πλαστικών έναντι των φύλλων μπανάνας. Σε τροπικές τοποθεσίες, τα φύλλα μπανάνας είναι εύκολα διαθέσιμα σε τοπικό επίπεδο και θα μπορούσαν να αποκτηθούν δωρεάν ανάλογα με την απαιτούμενη ποσότητα. Η χρήση των φύλλων μπανάνας για τη συσκευασία τροφίμων έχει μακρά ιστορία, σε περιοχές όπως το Μεξικό, η Χαβάη και η νοτιοανατολική Ασία.

Σε πιο εύκρατα μέρη η χρήση των φύλλων μπανάνας θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο ακριβή από το πλαστικό. Ωστόσο, η χρήση άλλων τοπικών βιοδιασπώμενων προϊόντων θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση σε περιοχές όπου δεν αναπτύσσονται μπανανιές.