Αρθρίτιδα γόνατος
Στο σύγχρονο δυτικό κόσμο μία  πάθηση που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, η καταστροφή δηλ. του αρθρικού χόνδρου η οποία είναι συνεχώς επιδεινούμενη προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, παραμόρφωση, δυσχέρεια στο βάδισμα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρή αναπηρία. Ως προς την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος η λύση δίνεται μέσω της αρθροπλαστικής με τη μέθοδο της ελάχιστης επεμβατικότητας MIS (Minimally Invasive Surgery) που επιτρέπει:

α) μικρή τομή δέρματος (8-10 εκ.)

β) ελάχιστη διατάραξη μαλακών μορίων

γ) ταχύτερη κινητοποίηση

δ) διάρκεια νοσηλείας 1-3 ημέρες

ε) βάδιση χωρίς μέσα στήριξης  αμέσως

στ) ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και ο μετεγχειρητικός πόνος

Η αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας MIS συνδυάζεται και με ρομποτικό σύστημα.

Αρθρίτιδα γονάτων άμφω
Για τους ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτων άμφω υπάρχει η λύση της ταυτόχρονης αρθροπλαστικής και στα δύο γόνατα με τη μέθοδο της ελάχιστης επεμβατικότητας MIS η οποία διενεργείται από τον κ. Κουκάκη και την ομάδα του, έχοντας τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη (συνδυάζεται και ρομποτικά ή με navigation system). Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα με διαδικασίες fast track και πρωτόκολλα αναισθησίας και φυσικοθεραπείας rapid recovery, παραμένει στην κλινική 3 ή 4 ημέρες και εξέρχεται χωρίς να χρειάζεται βοηθήματα και περαιτέρω φυσικοθεραπεία. Ο χρόνος αποθεραπείας-αποκατάστασης δε διαφέρει σημαντικά από αυτόν που χρειάζεται για την αρθροπλαστική ενός γόνατος εφόσον γίνει σε ασθενείς που δεν έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Αρθρίτιδα ισχίου
Το ισχίο είναι η άρθρωση που στηρίζει το σώμα και ως εκτούτου δέχεται ισχυρά φορτία τα οποία σε συνάρτηση με την καθημερινή καταπόνηση,την αύξηση του βάρους μας με τα χρόνια αλλά και γενετικούς παράγοντες οδηγούν στην οστεοαρθρίτιδα. Συνήθη συμπτώματα αυτής της πάθησης του ισχίου είναι ο έντονος πόνος και η δυσκολία στη βάδιση, συμπτώματα που ενίοτε καθηλώνουν τον πάσχοντα και δεν του επιτρέπουν να πραγματοποιεί  στοιχειώδεις καθημερινές δραστηριότητες. Στα προχωρήμενα στάδια λοιπόν της οστεοαρθρίτιδας καθίσταται αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση για την αποκατάσταση της άρθρωσης του ισχίου μέσω της ολικής αρθροπλαστικής.

Τα τελευταία  χρόνια εφαρμόζεται από τον κ. Κουκάκη και την ομάδα του η τεχνική εμφύτευσης αρθροπλαστικής ισχίου ALMIS (Anterolateral Minimally Invasive Surgery) κατά την οποία η τοποθέτηση της πρόθεσης γίνεται μέσω πρόσθιας τομής με τον ασθενή σε πλάγια θέση.

Τα πλεονεκτήματα της ALMIS είναι:

  1. Λιγότερη αιμορραγία
  2. Δε χρειάζεται έλξη του σκέλους
  3. Δε διαταράσσονται οι μυϊκές ομάδες
  4. Η νοσηλεία διαρκεί από 1-3 ημέρες
  5. Ο ασθενής δύναται να περπατήσει χωρίς βοηθήματα αμέσως
  6. Δεν απαιτούνται περιορισμοί
  7. Σύντομη επιστροφή στις δραστηριότητες
  8. Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα

Ο κ. Κουκάκης και η ομάδα του εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες τεχνικές αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου τα τελευταία 12 χρόνια με εμπειρία πάνω από 7000 επεμβάσεις  (ελάχιστης επεμβατικότητας, ρομποτική κλπ) σε έναν τομέα που συνεχώς εξελίσσεται.

Αθανάσιος Κουκάκης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
https://miskneeandhip.com/ mail: info@miskneeandhip.comi

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ορθοπεδικός Χειρουργός, Δ/ντής Ιδιωτικής Ορθοπεδικής Κλινικής