Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα δείχνει πως όταν η αγωγή με ιβουπροφαίνη συνδυάζεται με ταυτόχρονη ακρόαση μουσικής Μότσαρτ έχει καλύτερα αποτελέσματα.Οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια στα οποία παρατήρησαν ότι η μουσική αύξησε σημαντικά την αποτελεσματικότητα μιας σειράς φαρμάκων. Για παράδειγμα, η αγωγή με ιβουπροφαίνη, με τη βοήθεια του Μότσαρτ, οδήγησε σε κατά 93% μεγαλύτερη μείωση του πόνου από φλεγμονή από αυτή που παρήγαγε μόνο η ιβουπροφαίνη, ενώ η κανναβιδιόλη ήταν 21% πιο αποτελεσματική όταν συνδυάστηκε με τη μουσική.

Αν τα ίδια ευρήματα ισχύουν και για τους ανθρώπους, η μουσική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μείωση του πόνου, συνδυαστικά με παυσίπονα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Γκρέγκορζ Μπούλαχ δήλωσε ότι πολλά παυσίπονα παράγουν τοξικότητα και ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά με τη χρήση της μουσικής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους μπορεί να επιτευχθεί θεραπεία του πόνου με τη χορήγηση πολύ λιγότερων φαρμάκων. Στη μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Neyrology οι ερευνητές ανέφεραν πως ο μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι να περιγράψουν πώς συγκεκριμένες μουσικές δομές μπορούν να μεταφραστούν σε ηλεκτρικά μοτίβα στον εγκέφαλο και στο περιφερικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου.

Η σύνδεση της μουσικής με την θεραπεία είναι γνωστή από πολύ παλιά. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά που ξεκινάνε μουσική στα 6-7 τους χρόνια αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης, καλύτερη μνήμη, μεγαλύτερη μαθηματική ικανότητα, αποκτούν πειθαρχία στη μελέτη τους και αποκτούν μεγαλύτερη δυνατότητα ανεξαρτησίας κινήσεων.

Επίσης τα παιδιά που συμμετέχουν σε ορχήστρες ή χορωδίες μαθαίνουν να συνεργάζονται καλύτερα με άλλα παιδιά και να έχουν καλύτερη δυνατότητα ακρόασης του διπλανού τους άρα και μεγαλύτερη ικανότητα επικοινωνίας. Γενικότερα, η μουσική μειώνει τους παλμούς της καρδιάς, την πίεση του αίματος αλλά και τις ορμόνες του στρες. Επιπλέον, συμβάλει στη γρηγορότερη αποκατάσταση ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό και έμφραγμα, ενώ βοηθά παράλληλα και ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε εγχείριση. Τα ιατρικά οφέλη του ήχου προέρχονται κυρίως από το γεγονός, ότι η μουσική ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα δημιουργίας νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων.