Μια «μη επεμβατική» πλαστική μύτης που διαρκεί λίγα μόνο λεπτά μπορεί να είναι δυνατή στο μέλλον, με τη χρήση μικροσκοπικών βελονών και ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές: Οι εύπλαστες δομές χόνδρων -όπως τα αυτιά και η άκρη της μύτης- μπορούν να αναδιαμορφωθούν με ηλεκτρομηχανική αναμόρφωση (EMR), όπως υποστηρίζουν.
Η διαδικασία θα γίνεται με τοπική αναισθησία και οι ασθενείς θα αποφεύγουν τομές, ράμματα και ουλές, όπως αναφέρθηκε σε επιστημονική διάσκεψη στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ωστόσο, η τεχνική δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους. Οι ερευνητές την έχουν δοκιμάσει ως τώρα σε ζώα και ήταν σε θέση να αλλάξουν τα αυτιά σε κουνέλια, από όρθια σε λυγισμένα.
Ο χόνδρος είναι ελαστικός στην αφή, αλλά αποτελείται από μικροσκοπικά τμήματα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται κολλαγόνο, που συνδέονται μαζί από άλλες μικρές πρωτεΐνες. Η δομή είναι εύκαμπτη, αλλά διατηρεί το σχήμα της.
Το EMR περιλαμβάνει τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του ιστού (μέσω μικρών βελονών), ώστε ο χόνδρος να είναι εύπλαστος ώστε να αλλάξει σχήμα. Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Michael Hill, δήλωσε: «Μόλις ο ιστός γίνει μαλακός, μπορείτε να τον διαμορφώσετε σε οποιοδήποτε σχήμα θέλετε».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μόλις ο ιστός έχει διαμορφωθεί και αφεθεί να «σταθεροποιηθεί» ή να σκληρύνει για λίγα λεπτά (διακόπτοντας τη ροή του ρεύματος), η αλλαγή στο σχήμα θα είναι μόνιμη.
Ο Δρ Hill και ο συνάδελφός του καθηγητής Brian Wong από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δήλωσαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Ένωσης ότι η τεχνική EMR θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και για τη θεραπεία άλλων περιπτώσεων, όπως τα προβλήματα στους τένοντες και οι οφθαλμολογικές παθήσεις που προκαλούνται από το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα.
Ο καθηγητής Iain Whitaker, πλαστικός χειρουργός στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σουόνσι και μέλος της Βρετανικής Ένωσης Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών, είπε ότι αν και η έρευνα ήταν ενδιαφέρουσα, είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε αν μπορεί να είναι κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει στους ανθρώπους.
«Εάν λειτουργεί όπως οι ερευνητές ελπίζουν, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο για περιπτώσεις όπως αυτιά που προεξέχουν. Οι μύτες θα είναι λίγο πιο δύσκολες, επειδή περίπου το ένα τρίτο της μύτης είναι οστό. Ίσως να μπορούμε να αναμορφώσουμε έτσι το ρινικό άκρο», δήλωσε.
Μια ανησυχία είναι επίσης αν η επέμβαση στον χόνδρο μπορεί να τον βλάψει ή αν το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο.