Η ρύπανση του αέρα  στο περιβάλλον και σε κλειστούς χώρους αφαιρεί κατά μέσο όρο 20 μήνες από το προσδόκιμο ζωής ενός παιδιού που γεννιέται σήμερα, σύμφωνα με τη νέα διεθνή επιστημονική έκθεση «Η κατάσταση του Παγκόσμιου Αέρα 2019» (State of Globar Air-SOGA).

Δηλαδή, σχεδόν τόσους μήνες ζωής όσους και το κάπνισμα και περισσότερους από όσο η κατανάλωση νερού που δεν είναι ασφαλές και καθαρό. Το πρόβλημα του αέρα είναι πιο επιβαρυντικό για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι ήδη  μικρότερο σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Περίπου το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να ζει σε περιοχές όπου η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 στον αέρα υπερβαίνει το επίπεδο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί υγιές. Η κατάσταση είναι χειρότερη στη νότια Ασία όπου η μείωση του προσδόκιμου ζωής εκτιμάται ότι φθάνει τους 30 μήνες, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική τους 24 μήνες και στην ανατολική Ασία τους 23 μήνες. Στις ανεπτυγμένες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) το προσδόκιμο των νεογέννητων παιδιών είναι μειωμένο κατά λιγότερο από πέντε μήνες εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα.

Η ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με την έκθεση, εμπλέκεται στο 41% των θανάτων διεθνώς από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το 20% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2, το 19% των περιπτώσεων καρκίνου των πνευμόνων, το 16% των περιπτώσεων ισχαιμικής νόσου και το 11% των θανάτων από εγκεφαλικό.

Εκτός από τη ρύπανση του αέρα του περιβάλλοντος, υπάρχει πρόβλημα και στους κλειστούς χώρους, κυρίως επειδή γίνεται χρήση στερεών καυσίμων (ξύλων, κάρβουνων, βιομάζας κ.α.) για το μαγείρεμα και τη θέρμανση.

Σύμφωνα με τη «Guardian», o Ρόμπερτ Ο’Κιφ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Health Effects που δημοσιοποίησε την έκθεση, δήλωσε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση, μεταξύ άλλων προωθώντας την ηλεκτροκίνηση στα οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.