Το φαγητό που καταναλώνουμε είναι υπεύθυνο για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, όπως υποστηρίζει μια καινούρια μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Lancet, διαπίστωσε ότι η καθημερινή διατροφή μας είναι μεγαλύτερος «δολοφόνος» από το κάπνισμα και εμπλέκεται σε έναν στους πέντε θανάτους σε όλο τον κόσμο. Το αλάτι ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τους περισσότερους πρόωρους θανάτους. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μελέτη δεν αφορά την παχυσαρκία, αλλά τις «κακής ποιότητας» διατροφές που καταστρέφουν την καρδιά και προκαλούν καρκίνο.

Η μελέτη Global Burden of Disease είναι η πιο έγκυρη εκτίμηση του πώς οι άνθρωποι πεθαίνουν σε κάθε χώρα του κόσμου. Η τελευταία ανάλυση χρησιμοποίησε τις εκτιμήσεις των διατροφικών συνηθειών των χωρών για να καθορίσει πόσο συχνά η διατροφή μειώνει τη διάρκεια της ζωής.

Οι θανατηφόρες διατροφές ήταν αυτές που περιείχαν:

-Πολύ αλάτι – τρία εκατομμύρια θάνατοι

-Λίγα δημητριακά ολικής αλέσεως – τρία εκατομμύρια θάνατοι

-Πολύ λίγα φρούτα – δύο εκατομμύρια θάνατοι

Η χαμηλή πρόσληψη ξηρών καρπών, λαχανικών, ωμέγα-3 από θαλασσινά και φυτικών ινών ήταν οι άλλοι κύριοι «δολοφόνοι».

«Βρήκαμε ότι η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες υγείας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Christopher Murray του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Περίπου 10 εκατομμύρια από τους 11 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις και αυτό εξηγεί γιατί το αλάτι είναι ο βασικός υπεύθυνος: το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Το αλάτι μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα – είναι «καρδιοπροστατευτικά» και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι καρκίνοι και ο διαβήτης τύπου 2 ήταν υπεύθυνοι για τους υπόλοιπους θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή.

Οι υγιεινές τροφές που λείπουν από τις περισσότερες δίαιτες ανά τον κόσμο ήταν οι ξηροί καρποί με κέλυφος και τα δημητριακά ολικής άλεσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όσον αφορά την επιβάρυνση της υγείας μας από τα λιπαρά, τη ζάχαρη και το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, ο καθηγητής Murray είπε: «Όλα αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή, αλλά είναι πολύ μικρότερης σημασίας προβλήματα από τη χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών».